Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2012 13:08

На дні озера виявили сліди перших "розумних людей"

На дні озера виявили сліди перших "розумних людей"
Фото: world-archaeology-news.blogspot.com

Археологи з Університету Флориди повідомили сенсаційну новину. На глибині більше 30 метрів на дні північноамериканського озера Гурон вчені виявили артефакти, що належать представникам древньої цивілізації.

Подібна знахідка стала першим свідченням існування 7-10 тис. років тому великих поселень на території Великих озер.

Увагу вчених привернула мілина Манітулін - яка колись була найбільшим островом світу, розташованим в прісному озері. Саме ці чинники навели дослідників на думку, що територія сучасного Гурону колись була сушею, на якій, цілком можливо, могли жити стародавні люди.

Як говорять дослідники, приблизно 9 тис. років тому на місці одного озера розташовувалися декілька невеликих водойм, сполучених кам'яним перешийком. У той час загальний рівень внутрішніх вод був набагато нижчим, через що гірський хребет височів над озерами, будучи своєрідним природним мостом. Коли ж рівень води почав неухильно зростати, водойми злилися в одне велике озеро - Гурон, а перешийок зник під водою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Канаді розкопали мегаполіс індіанців 16 століття

Раніше вчені вважали, що заселення даних територій почало відбуватися вже при сучасній структурі ландшафту. Так, першим великим поселенням на берегах Гурону вважалося стародавнє індіанське плем'я гуронів, від імені яких і пішла назва озера.

Однак тепер, вивчивши глибини Гурону, археологи з'ясували, що перші люди на території сучасного Мічигану з'явилися набагато раніше.

Вчені вважають, що саме в районі Великих озер найраніше відбулася "сапіентаціі" наших предків. У цій колисці людства почалося й інтенсивно протікав біологічний розвиток людини внаслідок посиленої його мутації. Знайдені кам'яні будівлі, на думку археологів, зводилися мисливцями для упіймання лісових оленів - карібу. Всередині саморобних кам'яних годівниць містилася приманка, яка приваблювала дичину. На думку археологів, перешийок для вилову диких оленів обраний не випадково. Гірський хребет служив для диких тварин природної переправою. Вчені вважають, що кам'яні купи - далеко не остання знахідка на дні Гурон і пошуки будуть продовжені.

Зараз ви читаєте новину «На дні озера виявили сліди перших "розумних людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути