середа, 17 жовтня 2012 11:24

У Мексиці виявили унікальне поховання біля підніжжя вулкана

Автор: Фото: ЕРА/ИТАР-ТАСС
 

Незвичайну знахідку зробили на території мексиканського штату Наяріт місцеві археологи. Вони виявили 12 поховань, вік яких приблизно тисяча років. Однак унікальність старовинного кладовища полягає не в його віці, а в матеріалі, використаному древнім населенням нинішньої Мексики в облаштуванні гробниць.

Стіни і підлога склепів, в яких виявлені людські останки, викладені великими базальтовими каменями. Як повідомили співробітники центру Національного інституту антропології та історії, досі в західному регіоні Мексики археологи не знаходили гробниць, створених з цього матеріалу. Раніше там дослідники зустрічали поховання з прахом людей в глиняних урнах або ж в печерах.

Виявлені гробниці, кожна з яких викладена в середньому з 8 базальтових брил, у далекому минулому зазнали дії високої температури, вважають дослідники. В одному зі склепів знайдено три фігурки жінок, виточених з каменю, розміром від 20 до 30 см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мексиці знайшли тисячолітню статую гравця у м'яч (ФОТО)

Незвичайні могили виявлені на глибині 40 см на маршруті будівництва швидкісної автостради, що зв'язує міста Хала/Наяріт з Пуерто-Вальярта (штат Халіско). Кладовище знаходилося біля підніжжя вулкана Себоруко, висота якого над рівнем моря становить 2,2 тис метрів. Його останнє велике виверження відбулося в 1000 році. Тоді розпечені продукти вулканічної активності "накрили" значну територію. Вчені вважають, що цим може пояснюватися "вплив високої температури" на людські останки у виявлених могилах.

На даний час антропологи ведуть вивчення останків людей, знайдених у гробницях. Передбачається, що вони належать одному з племен, що входив до групи народів науа. На думку археологів, незвичайні поховання в Наяріт могли бути зроблені плем'ям, які займалися торгівлею на заході сучасної Мексики.

Хоча вчені вже висунули початкові гіпотези щодо творців поховання, вони поки важко сказати, чому гробниці викладені з базальту. Не встановлено також, з якої причини вони могили розташовувалися біля підніжжя вулкана, який у далекому минулому проявляв підвищену активність.

Зараз ви читаєте новину «У Мексиці виявили унікальне поховання біля підніжжя вулкана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути