середа, 05 вересня 2012 12:35

У Мексиці вперше розкопали театр для еліти племені майя
8

Фото: Фото: apxeo.info

Археологи з мексиканського Національного інституту антропології та історії виявили залишки театру майя, побудованого для місцевої еліти близько 1,2 тис. років тому. Руїни споруди виявили в містечку План де Аюта в штаті Чьяпас.

Археолог Луїс Альберто Мартос припускає, що споруда вміщувала 120 чоловік і була призначена для еліти стародавнього міста майя. Театр був створений за вказівкою правлячої еліти міста. На його сцені представлялися твори, що прославляють правителів, а на вистави запрошувалися тільки видатні діячі племені.

Це був унікальний театр, який перебував у межах палацового комплексу, що робить його відмінним від інших вже вивчених, які, як правило, розташовувалися в місцях, призначених для натовпу. Він був оточений кількома будівлями, зведеними раніше в 250-550 рр. н.е. Фасад однієї з цих споруд був зруйнований для створення сцени і поліпшення акустики.

У Єгипті виявили похоронний човен віком 5 тисяч років

Біля руїн театру археологи виявили статуї, створені стародавніми скульптурами на честь богів кукурудзи, яка була головним продуктом харчування для народу майя. Там також знайдені статуї на честь правителів Сонця і кажанів.

Раніше руїни театрів були виявлені на території археологічного центру Тікаль (Гватемала), створеного в давнину народом майя, а також у кількох районах Мексики. Археологічна зона Окосінго розташована в128 км від стародавнього міста Паленке, де раніше археологи зробили ряд важливих відкриттів. На думку дослідників, виявлені там знахідки істотно розширюють знання про культуру цивілізації майя.

Як вважають археологи, місто Аютла було створене народом майя в 150 році до н.е. й існував до 12 століття н.е. Жителі покинули його з причин, які поки точно не встановлені дослідниками.

Німецькі археологи розкопали гробницю принца майя

Археологи INAH припустили, що в 800-850 р. н.е. в місті була узаконена нова правляча династія місцевою елітою за допомогою політичного театру.

На думку експертів, театр використовувався правлячою групою для легітимізації влади через вистави політичного характеру. Правителі публічно здійснювали свою владу, використовуючи театр при веденні переговорів або при посольських прийомах. Потім виникли конфлікти через боротьбу за владу, була спроба встановити нову династію, однак вона не вдалася, і місто було покинуте між 1000 і 1100 рр. н.е.

Зараз ви читаєте новину «У Мексиці вперше розкопали театр для еліти племені майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути