Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2013 18:00

У Чехії знайшли жіночу статуетку з бивня мамонта віком 26 000 років

У Чехії знайшли жіночу статуетку з бивня мамонта віком 26 000 років
Фото: cybersecurity.ru

Зображення загадкової жінки, створене 26 000 років тому, було виявлене на території сучасної Чехії. Як говорять фахівці, невелика скульптура з бивня мамонта є найдавнішою у своєму роді, пише cybersecurity.

Вивчення подібних стародавніх артефактів дозволяє краще зрозуміти не тільки особливості побуту наших предків, скільки судити про рівень їхнього культурного розвитку. Зараз знахідка перебуває на дослідженні у Британському музеї в Лондоні, де міжнародна команда археологів намагається зрозуміти, хто конкретно міг стояти за створенням скульптури.

Вчені говорять, що люди в їх більш-менш нинішньому вигляді мешкають на Землі вже близько мільйона років, але найраннішіі свідчення того, як людський розум спробував відобразити в символічній формі навколишній світ, з'явилися всього 100 тисяч років тому. Нічого схожого на мистецтво старше за цю дату поки не було знайдено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Піренеях знайшли найстародавнішу статуетку чоловіка

Найдавніші знахідки подібного роду були зроблені в Африці, трохи більш сучасні - в Іспанії та Франції, а ще більш пізніші - у Східній Європі та на території європейської частини Росії.

Говорячи про нову знахідку, зроблену в Чехії, дослідники вважають, що подібні найдавніші європейські скульптури й малюнки на скелях дозволяють значно глибше зазирнути в історію наших предків, оскільки в більшості предметів мистецтва, як правило, кодується, якась комунікаційна ідея у вигляді візуального символу.

За словами Джима Кука, фахівця з археології з Британського музею, раніше у Франції були знайдені схожі фігурки і їхній вік був оцінений в 23 тисячі років, вони також були створені з бивнів мамонтів.

Як повідомлялося, в Німеччині вченим-археологам вдалося з'ясувати вік найдавніших музичних інструментів з бивня мамонта, знайдених в акваторії Дунаю. За уточненими даними, знахідку на 2-3 тисячі років більше, ніж вважалося доти. Тобто її вік коливається від 40 до 43 тисяч років.

Дослідники говорять, що нові результати змушують переглянути час виникнення так званої оріньякської культури. Ця культура, що виникла на початку пізнього палеоліту на території сучасної Європи, відома, в першу чергу, образотворчим мистецтвом та музичними інструментами.

Зараз ви читаєте новину «У Чехії знайшли жіночу статуетку з бивня мамонта віком 26 000 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути