четвер, 15 листопада 2012 18:54

"Треба акуратніше підбирати слова": Венери кам'яного віку не є порнографією

Автор: Фото: mk.ru
 

Археологи Ейпріл Ноуелл і Мелані Чанг з Вікторійского університету (Канада) виступили проти сексистського, на їхню думку, трактування деяких зразків доісторичного мистецтва, в яких прийнято бачити спробу зобразити жіночі статеві органи.

Проблема інтерпретації того, що хотіла висловити наскальним живописом або дрібною пластикою стародавня людина, - одна з найгостріших для спецалістов. Чи здатні ми в принципі претендувати на реконструкцію їх світогляду?

Один з найзагадковіших символів - коло з додатковим штрихом або чимось на зразок трикутника. Деякі приймають його за стилізоване зображення вульви. Це складна проблема, тут є над чим подумати і посперечатися; в ході дискусій можуть висуватися найнесподіваніші гіпотези, і згаданий археологічний дует зовсім не має наметі ставити під сумнів право науки на свободу роздумів. Мова про інше.

"Люди зачаровані доісторичними часом, ЗМІ хочуть привернути увагу читача, а знаменитий штамп свідчить, що секс продає, - пояснює свою позицію Ноуелл. - Але коли "Нью-Йорк таймс" виходить із заголовком "Попередник "Плейбою": Графіка в камені", а журнал "Дискавері" стверджує, що одержимість людини порнографієюсягає часів кроманьйонців і що у 26-тисячолітньої венери з Віллендорфа груди розміру GG і дупа, як у бегемота, це переходить всі межі. Так, почасти відповідальність лежить на археологах: нам треба акуратніше підбирати слова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серед найдавніших наскельних малюнків знайшли еротичне зображення

Фахівці вказують на те, що фігурки верхнього палеоліту надзвичайно різноманітні. Це не тільки венери з Холе-Фельс, Дольні-Вестоніце і того ж Віллендорфа, які знову і знову опиняються в центрі уваги. Зустрічаються і чоловіки, і тварини, і фантастичні істоти. Є статуетки і в одязі. Одне з досліджень показало, що фігурки 25-тисячолітньої давності демонструють жінок різного віку.

Будь-яка інтерпретація буде спекулятивною. Але, на думку Ейпріл Ноуелл і Мелані Чанг, коректніше вибирати більш загальні терміни: мисливська магія, релігія, магія родючості. Негарно шановним виданням на зразок Nature відгукуватися про статуетки як про доісторичний аналогу красунь з журнальних обкладинок або як про сексуальні об'єкти. Зле і для німецького музею говорити, що це або богиня землі, або pin-up girl, ніби жодноїіншої функції зображення жінки в стародавні часи мати не могло.

"Подібні демарші фахівців, - гнівається Ноуелл, - дозволяють журналістам і навіть деяким вченим, особливо еволюційним психологам, оголошувати сучасні цінності західного світу природно притаманними людині: мовляв, їх походження губиться в глибині століть".

Зараз ви читаєте новину «"Треба акуратніше підбирати слова": Венери кам'яного віку не є порнографією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути