середа, 16 травня 2012 17:48

Серед найдавніших наскельних малюнків знайшли еротичне зображення

Міжнародна команда дослідників виявила в Південній Франції, можливо, найдавніше в світі "графіті", якому 37 тисяч років, повідомляє агентство AFP. Про це дослідники на чолі з Рендаллом Уайтом (Нью-Йоркський університет) повідомляють у свіжому виданні журналу "Proceedings" американської Академії наук ("PNAS").

"Це мистецтво здається трохи старше, ніж знаменитий живопис у печері Шові на південному сході Франції", - говорить антрополог Уайт.

У 2007 в долині Дордонь у печері Абрі Кастаньо вчені звернули увагу на брилу гірської породи вагою 1,5 т. Вона, мабуть, колись служила мисливцям на північних оленів в якості захисту від негоди, розповідає Уайт. Коли вона відламалася від скелі, то впала на землю таким чином, що нижня сторона з живописом виявилася добре законсервованою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли невідомий раніше вид людей

"Абрі" по-французьки означає "притулок", і в печері Абрі Кастаньо, як і в сусідній печері Абрі Бланшар, в оріньякский період кам'яного віку, 37-28 тисяч років тому, жили доісторичні люди. Оріньякська культура - археологічна культура раннього етапу пізнього палеоліту. Ці дві печери є найстарішими в Євразії. Вони використовувалися доісторичними людьми, що створювали символічні гравюри, прикраси з раковин молюсків і зубів тварин, а також намистини зі слонової кістки і мильного каменю.

Стародавні символи раніше були знайдені в інших печерах оріньякської культури (Шові, Феррасі, Бланшар, Сельє) і також на південно-заході Франції. На думку Уайта, характерна риса малюнків в Кастаньо полягає в їх "прямому зв'язку" з повсякденним побутом древніх жителів Європи, тоді як грот Шові використовувався, ймовірно, в культових цілях.

В Кастаньо також знайдені фрагменти знарядь праці і прикраси: "Стародавні мисливці-оріньякці загалом жили так само, як живуть сучасні люди", - підсумовує вчений. - Минають тисячоліття, а природа людська не змінюється, та й інтереси, мабуть, залишаються ті ж".

Видряпані в камені і розфарбовані вохрою зображення включають, в тому числі, незакінчену фігуру тварини, яка складається з голови, передніх лап і живота. Поруч з нею фігура овальної форми, яку дослідники вважають зображенням жіночого статевого органу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавнішу споруду з кісток мамонтів знайшли в Україні

Такі еротичні зображення дуже типові для цього часу та регіону. Під час 15-річного дослідження антропологи знайшли зроблені з кісток інструменти і зброю.

Так як гравюри прикрашали нижню сторону вапняного блоку, археологи вважають, що мисливці розфарбували стелю свого кам'яного житла. Згідно з їх вимірюванням, печера до обвалення мала висоту приблизно 2 м. Таким чином, стеля була досить низькою, і мисливці могли дістати до неї витягнутими руками, кажуть дослідники.

"Ці люди прикрашали місця свого проживання, притулку, в яких займалися своїми повсякденними справами, - пояснює Уайт. - Звичайно, залишається питання, чому саме в цих краях люди почали витрачати стільки часу, енергії та уяви на створення зображень".

Зараз ви читаєте новину «Серед найдавніших наскельних малюнків знайшли еротичне зображення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути