середа, 04 квітня 2012 18:02

Наші предки мільйон років тому використовували вогонь - археологи

Міжнародна група археологів виявила в печері Вондерверк в Південній Африці сліди вогню, вік якого оцінюють в мільйон років. Дослідження опублікованне в журналі Proceedings of National Academy of Sciences.

Вчені працювали в одній з найстаріших з відомих на даний момент жилих печер, свідоцтва перебування в якій датуються двома мільйонами років. Щоб виявити сліди вогню, дослідники вивчали печерні відкладення під мікроскопом, а деякі зразки - із застосуванням інфрачервоної спектроскопії.

Цей метод дозволяє встановити, чи були зразки піддані обробці високою температурою. Археологам вдалося встановити наявність в печерних відкладах мікроскопічних залишків обпалених кісток і фрагментів рослин віком близько 1 мільйона років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неандертальці могли доплисти до Австралії

Щоб встановити походження вогню, археологи обстежували печеру на наявність гуано - залишки посліду птахів і кажанів. Але його сліди не виявлені. Велика кількості гуано може розігріватися дуже сильно, що теоретично може призвести до самозаймання. Дослідники також звернули увагу на структуру золи, зазубрені краї якої, не могли зберегтися, якщо б вона була привнесена ззовні, наприклад, при затопленні печери.

На відміну від кісток, попіл і зола легко руйнуються водою і вітром, тому їх сліди важко виявити. Навіть коли це вдається, потрібно виключити зовнішні причини займання, наприклад, від впливу блискавки.

Так, обпалені матеріали, виявлені раніше в печерах Сварткранса бегемотів у Південній Африці та Гешер Бенот Яаков в Ізраїлі, були знайдені на відкритих ділянках, тому їх походження складно встановити.

Не всі колеги археологів впевнені, що знахідка свідчить про те, що використання вогню в печері Вондерверк було регулярним. За словами деяких з них, для такого твердження потрібно було б виявити залишки вогнища. Але археологом це не вдалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені довели, що неандертальці схрещувалися з людьми

"Одиничні знахідки не цілком переконливі. Необхідно проаналізувати відкладення в багатьох печерах того ж періоду", - стверджує Паола Вілла, археолог з Університету Колорадо в Боулдері.

Автори роботи підкреслюють, що сліди використання вогню в печері Вондерверк були отримані тільки при роботі з відкладеннями на мікрорівні. Тому, можливо, відсутність подібних свідчень з інших печер пов'язано поки тільки із застосуванням невідповідної техніки.

Що стосується хазяїна стародавнього вогнища, то дослідники не можуть стверджувати напевно, але схиляються до того, що це був Homo erectus. Вірогідно, він передував в еволюційному ланцюжку неандертальцям.

Зараз ви читаєте новину «Наші предки мільйон років тому використовували вогонь - археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути