Ексклюзиви
четвер, 15 березня 2012 14:22

Археологи знайшли невідомий раніше вид людей

Вчені під керівництвом Даррена Курно (Darren Curnoe) з університету Нового Південного Вельсу в Австралії, проаналізували знайдені на півдні Китаю останки древніх істот, схожих на сучасну людину.

Виявилося, що вони можуть належати до культури кам'яного віку, яка досі залишалася невідомою вченим. Вік решток становить від 11,5 до 14,5 тисяч років, повідомляє BBC.

Останки походять з Maludong (Печера червоного оленя), недалеко від міста Mengzi в провінції Юньнань. Ще один скелет був виявлений в сусідній провінції Гуансі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неандертальці могли доплисти до Австралії

Знахідку виявили ще в 1989 році, однак досліджувати її почали тільки в 2008 році. Ще один скелет знайшли в 1979 році, але вивільнити його з під каменів вийшло тільки 2009 року.

Курно підкреслив, що сьогодні антропологи не дійшли єдиної думки щодо біологічного походження та визначення нашого виду, Homo sapiens. Тобто нова знахідка може пролити світло на цю проблему.

Група вчених висуває три гіпотези щодо біологічної природи істот, яким належать останки.

За однією з версій, вони представляють собою групу виду Homo sapiens, яка рано мігрувала з Африки й жила окремо від інших видів в Азії до вимирання.

Інший варіант стверджує, що вони дійсно були окремим видом Homo, раніше не відомим науці. Він міг самостійно розвинутися в Азії і жити поряд з нашим власним видом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавнішу споруду з кісток мамонтів знайшли в Україні

"Ці нові останки можуть належати досі невідомому виду, який пережив самий кінець Льодовикового періоду близько 11 тисяч років тому, - зауважив Даррен Курно, - Вони також можуть представляти людей, які дуже рано мігрували з Африки або просто раніше не потрапляли на очі вченим "

Третій сценарій наполягає на тому, що люди з Печери червоного оленя можуть бути гібридами.

"Можливо, це були сучасні люди, які змішалися з архаїчними людьми, які також жили в ті часи", пояснила доктор Ізабель Де Гроот з Музею природної історії в Лондоні.

Вона також сказала, що характерні риси у гібридів могли з'явитися під впливом клімату або бути результатом ізоляції від інших видів.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли невідомий раніше вид людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути