Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2010 11:14

Археологи відкопали справжню Трою

Археологи відкопали справжню Трою

Німецькі археологи зробили нові знахідки на розкопках давньої Трої. І прийшли до висновку, що в бронзовому столітті ареал проживання людей не обмежувався територією фортеці. Троя VI і VII виявилися набагато більшою, ніж вважалося раніше.

Троя розташована в північно-західній частині Туреччини, приблизно в 6,5 км від узбережжя Егейського моря. Іноді синонімом Трої (або Іліона) виступає назва Гіссарлик. Але насправді так називається тепе - штучний пагорб, який зростав протягом тих століть, коли тут жили людии. Висота Гіссарліка сягає 30 метрів. Ще в першій половині XIX століття багато археологів-любителі припускали, що саме тут колись стояла Троя. Але знамениту знахідку в кінці XIX століття зробив Генріх Шліман. З тих пір тут постійно працюють археологи.

У рамках останнього дослідницького проекту з Трої, який очолює професор Ернст Перник (Ernst Pernicka) з Інституту стародавньої історії при Університеті Тюбінгена, вчені вирішили проаналізувати весь комплекс досліджень і публікацій археологів про знахідки, зроблені з тих пір. Серед іншого учасники проекту і самі їздили в невеликі експедиції в Гіссарлик. Ці розкопки, геофізичні дослідження і пробні шурфи дозволили археологам краще вивчити Трою бронзового століття.

У 2010-му році команда дослідників виявила і вивчила частину оборонної системи пізнього бронзового століття, яка простягається на південь від троянської фортеці. Вони знайшли вирубаний в скельній породі рів завдовжки в один кілометр. У південно-східній частині археологи також закінчили розкопки воріт. Весь комплекс оборонних споруд розташовано в 300 метрах на південь від стіни фортеці і датується приблизно 1300 роком до н.е. Ширина нещодавно знайдених воріт складає п'ять метрів.

Розкопані споруди пізнього бронзового століття розташовані недалеко від південно-східних воріт фортеці. Тут збереглися залишки стін, доріг, ям для зберігання різних припасів і навіть одна давня піч. Знахідки доводять, що цей район був населений в період з 1700 (Троя VII) по 1100 (Троя VI) роки до н.е. Археологи також зробили пробні шурфи в 200 метрах на схід від фортеці. Виявилося, що люди жили в бронзовому столітті і там. На цій ділянці виявлено ще один рів, набагато глибший і ширший першого. Археологи займуться його розкопками і докладним вивченням під час наступної експедиції.

Археологи виділяють безліч шарів древнього міста: можна навіть сказати, що на цьому місці стояв не одне місто, а кілька. Троя існувала з часів бронзового століття (3000 р. до н.е.) І аж до римського періоду (I століття до н.е.). Дослідники розділили історію міста на дев'ять періодів, дев'ять шарів від Трої I до Трої IX. Висота шарів досягає 15 метрів. Учені до цих пір сперечаються про те, яке із цих "міст" відповідає гомерівської Трої. Шліман вважав, що це була Троя I або II, але тепер більшість археологів схиляються до висновку, що, швидше за все, йшлося про Трою VII. На думку дослідників, про це свідчать сліди пожеж і військових дій, в результаті яких місту було завдано значних збитків. Троя VII датується XIII-X століттями до н.е., а, на думку більшості істориків, Троянська війна вибухнула приблизно в XIII-XII століттях до н.е.

Тепер же у вчених з'явилися нові дані: біля стін фортеці розташовувалося поселення, що має свої оборонні споруди. Тобто в цей період Троя була набагато більшою і могутнішою, ніж вважалося раніше. Висновки археологів підтверджують теорію про те, що саме про це місто писав Гомер у своїй "Іліаді".

Нагадаємо, нещодавні грецькі археологи знайшли на Криті незвичайне поховання. Скелет похованої в ньому жінки був повністю покритий золотою фольгою.

За матеріалами Infox.ru, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Археологи відкопали справжню Трою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути