понеділок, 03 грудня 2012 10:42

Археологи виявили найдавніші записи людини

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 

Китайські археологи виявили на одному з каменів епохи палеоліту сліди роботи первісного гравера, який наніс на камінь чіткі лінії близько 30 тисяч років тому. При цьому гравірований камінь з 1980 року лежав у колекції артефактів, знайдених на території національного археологічного парку Шуйдонггоу.

Втім, це не перший неорганічний артефакт з гравіюванням з епохи палеоліту, виявлений на території Китаю. Під час розкопок в 1920-х роках французький археолог Анрі Брей також описував паралельні надрізи на поверхні кременистої гальки, але з якоїсь причини знахідки француза десь загубилися, тому вивчити їх в наші дні неможливо.

Свіжа знахідка з кременистого вапняку і на ній з одного боку нанесено вісім чітких ліній. Учені використовували цифровий мікроскоп, щоб проаналізувати ці надрізи. В результаті було встановлено, що "візерунок" не є природними тріщинами і не виник в результаті випадкових ударів або від зубів тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Луганщині школярі знайшли глечик періоду неоліту

Вчені не можуть з повною упевненістю говорити про функції цих надрізів. Однак, встановлено, що прямі лінії були прорізані почергово через певні проміжки часу. Можливо, це була подоба записів або підрахунку чого-небудь. У такому випадку, створення таких гравіювань може вказувати на можливе існування складних комунікативних систем, таких як мова.

На додаток до каменю з гравіюванням знайдено виготовлене з кремнію гостре лезо, яке цілком могло бути інструментом для нанесення ліній. До речі, подібне лезо, ймовірно, вперше було виготовлене людьми на території Алтайського краю. Встановлено, що знайдені там подібні знаряддя виготовлені ще раніше, ніж китайські артефакти.

Перед вченими тепер постало відразу кілька нових питань. Хто перший створив лезо і почав робити надрізи на каменях? Чи були вони зроблені людьми, які мігрували в Китай з Алтайського краю або аборигенами на півночі Китаю, які самі навчилися такої технології?

На даний час китайські дослідники не можуть точно встановити істину. Необхідні не тільки археологічні свідчення, але й дані антропологічних, генетичних та інших досліджень. Інтеграція інформації від фахівців з різних галузей може стати засобом для вирішення головоломки.

Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили найдавніші записи людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути