Ексклюзиви
вівторок, 17 липня 2012 17:14

Археологам майбутнього залишать послання на справжніх сапфірах

Археологам майбутнього залишать послання на справжніх сапфірах
З сапфірів можуть робити своєрідні жорсткі диски. Фото: aboutstones.ru

Група експертів з поховання радіоактивних відходів запропонувала використовувати сапфірові диски як носій інформації, який найдовше живе. Диски повинні попередити майбутніх археологів про небезпеку розкопок в районі могильників. Повідомлення про це призводять ScienceNow і ExtremeTech.

З пропозицією записувати інформацію на сапфір виступили інженери з французької компанії ANDRA, яка займається розробкою технологій захоронення радіоактивних відходів. Один диск, діаметр якого становить 20 сантиметрів, вміщує 40 тисяч мініатюрних сторінок тексту або зображень. Написи наносяться на одну з двох половин диска за допомогою гравіювання платиною, а потім накриваються іншою половиною і запаюються. Щоб прочитати інформацію на такому носії потрібно лише наявність оптичного мікроскопа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка та її корова не розлучилися після смерті - останки 5 століття

Виготовлення прототипу носія коштувало компанії 25 тисяч євро. Учені випробували його надійність, помістивши диск в кислоту, дія якої мала симулювати прискорений процес старіння. За словами авторів ідеї, носій здатний зберігати інформацію незайманою протягом 10 мільйонів років.

На диску передбачається записувати інформацію, яка повинна пояснити археологам майбутнього, що саме міститься в похованні, і чому його не слід розкривати. Розробники повідомили, що, хоча технічно виготовлення дисків не становить труднощів, вони не знають, якою мовою варто записувати повідомлення, спрямоване настільки віддаленому в часі адресату. Інженери закликали підключитися до роботи фахівців в інших областях - лінгвістів, антропологів і навіть художників.

Один з них, археолог Корнеліус Холторф з Університету Ліннея, підкреслив складність завдання, згадавши досвід древніх єгиптян. За його словами, піраміди, які були забезпечені подібними табличками, піддалися розграбуванню практично відразу після зведення.

Зараз ви читаєте новину «Археологам майбутнього залишать послання на справжніх сапфірах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути