середа, 23 листопада 2011 21:32

Вчені назвали таємничих сектантів авторами сувоїв Мертвого моря

Вчені назвали таємничих сектантів авторами сувоїв Мертвого моря

Ізраїльські вчені вважають, що зробили серйозний крок, який наближає їх до розгадки таємниці сувоїв Мертвого моря, виявлених в печерах Кумрану ще в 1947 році. Серед них були тексти біблійних книг, апокрифів, а також література, що відноситься до життя так званої кумранської громади. Ці документи датуються епохою від III століття до нашої ери по I століття нашої ери, повідомляє "The Daily Mail".

Оріт Шамір, куратор Управління старовини Ізраїлю, і Наама Сукеник, аспірант з Університету Бар-Ілан, прийшли до висновку, що сувої виготовлені з льону, а не з вовни, яка в той час була найбільш популярною тканиною в регіоні. Згідно з їх версією, льон використовували представники таємничої секти есеїв, відзначає NEWSru Israel.

Шамір і Сукеник посилаються на древнього історика Йосипа Флавія, який стверджував, що ессеї носили білий одяг.

"Вони хотіли відрізнятися від "римського світу", почитали скромність за доброчесність, вибираючи найпростішу, нефарбовану, тканина", - вважає Шамір.

Більшість шматків тканини, виявлені в Кумрані, використовувалися в якості одягу, а потім в якості пакувального матеріалу та бинтів.

Однак серед дослідників існує й інша думка, прихильники якої вважають, що льон принесли з собою люди, що рятувалися в печерах від римлян після зруйнування Єрусалиму в 70 році. Більш того, багато археологів вважають, що немає ніяких доказів того, що сувої були написані самими біженцями. Можливо, вони принесли сувої з собою, заздалегідь обернувши їх в лляну тканину.

Проте, влітку минулого року італійські дослідники заявили, що кумранські сувої "родом" з того ж регіону, де вони були знайдені два тисячоліття тому. Результати аналізу показали, що співвідношення хлору і брому в зразках сувоїв з великою точністю відповідає співвідношенню цих елементів в місцевій воді.

Раніше повідомлялося, частина із всесвітньо відомих сувоїв Мертвого моря тепер доступні в Інтернеті - через 2 тис. років після того, як вони були написані й десятиліття після того, як вони були знайдені в печері посеред пустелі. Цей спільний проект здійснили Національний музей Ізраїлю і міжнародний веб-гігант Google.

Зараз ви читаєте новину «Вчені назвали таємничих сектантів авторами сувоїв Мертвого моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути