понеділок, 16 липня 2012 04:00

Археологи знайшли в Болгарії руїни старовинної фортеці, "законсервовані" пожежею

Археологи знайшли в Болгарії руїни старовинної фортеці, "законсервовані" пожежею
Фото 24chasa.bg

У Болгарії виявили руїни візантійської фортеці V століття нашої ери. Фортеця розташована в районі мису Акін недалеко від міста Чорноморець. За твердженням вчених, вона носила назву Акра, що в перекладі з давньогрецької означає - "фортеця" або "місто", передають зарубіжні ЗМІ.

Самі вчені охрестили своє відкриття "болгарським Геркуланумом". Геркуланум - місто на березі Неаполітанської затоки, що припинило своє існування під час виверження Везувію в 79 році.

Виявлена ??фортеця не загинула в результаті виверження вулкана - вона була знищена під час навали кочівників-аварів. Основою для порівняння c Геркуланум послужило те, що в результаті схожих з геркуланумськими причин багато предметів усередині будівель прекрасно збереглися. Зокрема, цьому сприяв влаштована аварами пожежа, в результаті якого обвалилась більшість дахів в місті, "консервуючи" в деякому сенсі все, що було всередині будівель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Канаді розкопали мегаполіс індіанців 16 століття

"Нам попалися різні знахідки - глиняні амфори, лампи, розкішні скляні чаші. Все це зараз буде реставруватися. Як ми вже встановили, багато з цих предметів прибули в місто з Північної Африки", - говорить директор Державного історичного музею Болгарії Божидар Дімітров. В даний час частина фортеці знаходиться під водою. Вчені кажуть, що домагатимуться заборони будівництва нових будинків в районі фортеці, щоб забезпечити збереження унікальних споруд.

 

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли в Болгарії руїни старовинної фортеці, "законсервовані" пожежею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути