понеділок, 02 липня 2012 18:56

Археологи виявили стародавню мозаїку із зображенням Самсона

Автор: Фото: israelonline.ru
  Археологи вважають мозаїку найважливішою знахідкою сезону
Археологи вважають мозаїку найважливішою знахідкою сезону

Під час розкопок, що проводилися поряд з кибуцем Хукук на півночі Ізріїлю, археологи з Ізраїлю та США виявили руїни синагоги, підлогу якої прикрашала рідкісної краси мозаїка, яка зображує Самсона і супроводжується написом на івриті.

Синагога древнього єврейського міста Хукук датується ранньовізантійським періодом: 4-6 століттями нашої ери. Поселення отримало широку популярність завдяки релігійним авторитетам, які проживали тут, і згадується в Єрусалимському Талмуді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2500-літній царський сад розкопали в Ізраїлі

Про те, що в місті була синагога, відомо з єврейських середньовічних джерел, зокрема - з книги "Кафтору ве-Перах" рабина Аштурі Апірхі, який жив в 14 столітті. На її існування вказували й попередні розкопки кургану Хукук.

"Це найзначніша знахідка нинішнього сезону розкопок. Мозаїка містить зображення Самсона, двох пар лисів, поруч з хвостами яких розташовані смолоскипи, і жіночих голів рідкісної краси", - зазначив представник Управління старожитностей доктор Давид Аміт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірландії у болоті знайшли середньовічну книгу псалмів

Значна частина мозаїки втрачена. Проте, ученим вдалося відновити напис, що супроводжував мозаїчну ілюстрацію до Книги Суддів. Вони заявляють, що текст на івриті благословляє тих, хто присвятив своє життя дотриманню заповідей і добрих справ.

Керівник розкопок професор Джоді Магнесс з університету Північної Кароліни розповіла, що поки археологи дісталися тільки до частини мозаїки. Влітку 2013 північноамериканська експедиція повернеться до Ізраїлю, щоб довести розкопки до кінця.

Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили стародавню мозаїку із зображенням Самсона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути