Ексклюзиви
четвер, 27 липня 2006 11:20

В Ірландії у болоті знайшли середньовічну книгу псалмів

В Ірландії у болоті знайшли середньовічну книгу псалмів

В Ірландії екскаваторник виявив в болоті середньовічну книгу псалмів, яку учені назвали найбільшою археологічною знахідкою за два сторіччя. Вік книги - не менше 1000 років.

- Це справжнє диво, що книга змогла стільки років пролежати в болоті і абсолютно не піддалася руйнуванню! Більш того, вона не розсипалася від дотику з ковшем екскаватора, хоча зазвичай старовинний папір розсипається просто від контакту з повітрям, - розповів директор Національного музею Ірландії Пет Веллейс.

Місце знахідки приховують, оскільки археологи продовжують вести там розкопки. Цікаво, що книга була розкрита на сторінці з псалмом 83, в якому описується, як Бог вислуховує скарги синів Ізраїлю на те, що їх намагаються знищити інші народи.

Решту сторінок книги (їх близько двадцяти) на даний момент неможливо побачити, оскільки учені з дублінського університету Трініті-коледж законсервували її. Буде потрібно декілька місяців роботи для того, щоб знайти спосіб безпечно розділити сторінки книги.

Зараз в музеях Ірландії виставлено декілька середньовічних церковних книг. Зокрема, "Книга Келлса", Євангеліє з тонкими ілюстраціями, переписане від руки ченцями в VIII столітті. Вона є одним з найцінніших експонатів колекції Трініті-коледжу, пише Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «В Ірландії у болоті знайшли середньовічну книгу псалмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі