вівторок, 21 лютого 2012 13:32

2500-літній царський сад розкопали в Ізраїлі
5

Модель палацу у Рамат-Рахелі
Фото: Фото з сайту http://www.freedomsphoenix.com
Розкопки у Рамат-Рахелі
Розкопки у Рамат-Рахелі
Розкопки у Рамат-Рахелі
Вид з повітря на Рамат-Рахель, де сади були відкриті.

Ізраїльські археологи виявили царський сад віком 2,5 тисячі років, повідомляє LiveScience. Раніше вчені лише здогадувалися про зовнішній вигляд й план квітучого оточення палацу.

Царський сад був виявлений в ході археологічних розкопок в Рамат Рахель (Ramat Rahel), в горах приблизно на півдорозі між Єрусалимом і Віфлеємом. Це місце було населене людьми в період падіння Іудейського царства (VII ст. до н.е.) до завоювання Палестини мусульманами (X ст. н.е.). У нещодавно розкопаному саду кожна епоха лишила свій слід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли прадавню квітку, яка була і твариною, і рослиною одночасно

Аналіз пилку, виявленої в саду, показав, що там росли екзотичні рослини. В саду була організована складна система зрошення, заснована на зборі дощової води, яка постачалася по саду за допомогою потічків і невеликих штучних ставків. У струмках були виявлені сліди стародавньої пилку цитрусових рослин. Вони датуються періодом Перської завоювання (VI-V вв. до н.е.).

"Це дуже унікальний пилковий комплекс", - повідомила експерт з Тель-Авівського університету Дафна Ленгат.

Археологи виявили насіння з місцевих фруктових дерев, декоративних рослин і дерев, завезених на територію Палестини здалеку.

Серед останніх вчені особливо відзначають цитрон, який вперше був завезений до Ізраїлю спеціально для цього саду, а потім укоренився в регіоні й знайшов своє місце в іудейській традиції: етрог, плід цього дерева, є одним з чотирьох рослин, які використовують під час відзначення осіннього свята Суккот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розкопали мумію співачки з Давнього Єгипту

Також було виявлено сліди верби і тополі, які потребували особливого догляду, щоб рости в Палестині. Дослідники вважають, що перська верхівка завозила екзотичні рослини з віддалених частин імперії, щоб виставляти напоказ свою владу.

Зараз ви читаєте новину «2500-літній царський сад розкопали в Ізраїлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути