Ексклюзиви
вівторок, 31 січня 2012 07:45

Давню кераміку знайшли у траншеї

Рештки давньогрецької кераміки знайшли в розритій траншеї працівники національного заповідника "Херсонес таврійський" у Балаклаві, частині Севастополя. Побачили їх випадково, коли комунальники прокладали каналізаційні труби на вул. Каліча.

— Рабочие пропахали несколько сотен метров древнего поселения. Античных городов не так много в Украине. И если бы мои коллеги случайно не проходили там, то зарыли бы находки, и всё, — говорить Олег Савеля, 62 роки, заступник гендиректора заповідника. — До цього найстаріші знахідки в нас були ІІ сторіччя нашої ери, ці — ще древніші.

Посуд датують I ст. до н. е.

— Рідкісний випадок, коли на якійсь ділянці можемо простежити античну Балаклаву. Уже бачимо велику рибозасолювальну цистерну. Її місткість декілька сот тонн риби. Поряд із нею величезне сховище з дев'ятьма глиняними бочками — піфосами. У такій жив Діоген. Ще є сліди потужної пожежі, причому не однієї, — пояснює науковець.

Археологи не можуть знайти замовників робіт на цій вулиці. Чиновники з Севастополя теж не знають.

— У списку історично заселених місць країни Балаклава значиться шостою. Згідно із законодавством, там усі ландшафтні, дорожні роботи, навіть озеленення, проводять тільки з відома та згоди державних органів. У нас у країні це хронічно та систематично не виконують, доки комусь по голові та задниці не дадуть. Тому ми склали акт про порушення, щоб у майбутньому це не повторилося, — каже Олег Якович.

Вартість та цінність знахідок зможуть оцінити тільки після того, як дослідять.

Зараз ви читаєте новину «Давню кераміку знайшли у траншеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути