понеділок, 18 червня 2012 14:38

Мощі Іоанна Хрестителя пройшли тест ДНК
7

Аналіз послідовності ДНК показав, що всі знайдені в саркофазі людські кістки належали одній людині
Фото: Фото: ox.ac.uk
Мармурова коробка довжиною близько 15 сантиметрів була знайдена під вівтарем церкви
Археологи припустили, що кістки, знайдені в мармуровому саркофазі, належали Іоанну Хрестителю. За словами вчених, швидше за все вони були привезені на острів в якості подарунка з нагоди заснування тут монастиря
Мармурова коробка довжиною близько 15 сантиметрів була знайдена під вівтарем церкви
Розкопки на острові Святий Іван

Вчені з Оксфордського університету показали, що кістки, знайдені на болгарському острові Святий Іван, могли належати біблійному герою Іоанну Хрестителю. Про це повідомили газета The Daily Telegraph та видання LiveScience.

Дослідники провели ізотопний аналіз колагену, що міститься в одній з кісток, а також виділили з них ДНК. Радіовуглецевий аналіз показав, що кістки належали людині, яка жила в першому столітті нашої ери. Аналіз ДНК також підтвердив вік кісток - нуклеїнова кислота несла характерні сліди деградації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайці знайшли на горі Арарат Ноїв ковчег

Аналіз послідовності ДНК показав, що всі знайдені в саркофазі людські кістки належали одній людині. Збіг послідовностей якщо і не виключає, то робить малоймовірною можливість того, що виділена ДНК походила від пізнішого забруднення. Крім того, аналіз ДНК показав, що людина, якій належали кістки, мав близькосхідне походження.

Саркофаг з кістками був виявлений в 2010 році румунськими археологами при розкопках церкви на острові Святий Іван у Чорному морі. Мармурова коробка довжиною близько 15 сантиметрів була знайдена під вівтарем церкви.

У ній, поряд з людськими кістками, була присутні певна кількість більш давніх кісток тварин: корови, вівці й коня. Поруч археологи знайшли схожий саркофаг з туфу з іменем Іоанна Хрестителя і датою престольного церковного свята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іудейські ортодокси борються проти археологів, вчиняючи вандалізм

На підставі цих даних археологи припустили, що кістки, знайдені в мармуровому саркофазі, належали Іоанну Хрестителю. За словами вчених, швидше за все вони були привезені на острів в якості подарунка з нагоди заснування тут монастиря в 5-6 століттях.

Вчені підкреслюють, що достовірно встановити належність біологічного матеріалу неможливо, так як не існує зразків, з якими можна було б порівняти знайдені кістки.

Зараз ви читаєте новину «Мощі Іоанна Хрестителя пройшли тест ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути