четвер, 18 травня 2006 18:42

Харків"яни знайшли горщик із гербом Рюриковичів

Горщик із відбитком двозубця, герба князя Мстислава Володимировича, сина Володимира Мономаха, виставлять у художньо-меморіальному музеї імені Рєпіна, що в Чугуєві на Харківщині.

Горщик діаметром 12 см із клеймом князя на денці знайшли торік поблизу Чугуєва археологи Харківського педагогічного університету.

— Знахідка є унікальною: це перше не документальне, а фактичне підтвердження того, що Мономах і Мстислав ішли через ці території на битву з половцями у 1111 році, — пояснила "ГПУ" заступник директора музею ОльгаШевченко, 47 років. — Раніше відомості про цей похід були тільки у літописах.

За словами Ольги Шевченко, клеймо князя ставили тільки на посуді воїнів-дружинників. Знахідка доводить, що князь Мстислав із дружиною йшов через територію сучасного Чугуєва до загадкового міста Шарукань, половецької столиці, про яку згадують літописи.

— Це місто шукають уже довго, і досі не знайшли, — каже Ольга Шевченко. — Завдяки знахідці, ми тепер припускаємо, що Чугуїв і є Шаруканню.

Археологи цього року продовжать розкопки неподалік місця, де знайшли старовинний горщик із відбитком.

Зараз ви читаєте новину «Харків"яни знайшли горщик із гербом Рюриковичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути