вівторок, 24 липня 2018 11:17

Терористи відпустили всіх заручників, крім громадян Ізраїлю

– Виведіть п'яного з кабіни, – наказує 23 липня 1968 року ізраїльський льотчик Авнер Слапак стюардесі, коли в КАБІНІ Boeing 707 з'являється невідомий. Літак авіакомпанії El Al Israel Airlines щойно вилетів із Рима й прямував до Тель-Авіва.

Пасажир-араб наставляє на льотчиків пістолет. Офіцер безпеки Маош Пораз хапає терориста за руку, щоб вибити з неї зброю. Той вдаряє охоронця в обличчя, а потім руків'ям пістолета – по голові.

– Пораз був весь залитий кров'ю. Я піднявся зі свого місця, – згадував Авнер Слапак. – Терорист наставив на мене пістолет. Раптом – вистріл і спалах. Відчуваю на чолі щось тепле. Подумав, що це був холостий патрон. З'ясувалося, справжня куля пролетіла за кілька міліметрів від мене і поцілила в лампочку над головою.

Нападник стріляє в льотчика тричі, але не влучає. Капітан літака Одд Абрабанел береться заспокоювати його.

Автор: birdinflight.com
  Палестинці оглядають літак авіакомпанії Swissair, що захопили під час польоту з Цюриха в Нью-Йорк, 6 вересня 1970 року. Посадили на закинутій смузі Йорданії. На його борту був 141 пасажир. Їх обміняли на увя’знених у Великій Британії сімох палестинців
Палестинці оглядають літак авіакомпанії Swissair, що захопили під час польоту з Цюриха в Нью-Йорк, 6 вересня 1970 року. Посадили на закинутій смузі Йорданії. На його борту був 141 пасажир. Їх обміняли на увя’знених у Великій Британії сімох палестинців

"Сказав, що непотрібно стріляти, й пообіцяв зробити все, що схоче терорист, – писав у спогадах льотчик. – Попросив інженера Йоні підняти літак на максимальну висоту. На ній мало кисню і всі ослабнули б. Сам спробував дотягнутися до кисневої маски. Терорист помітив і зрозумів мою хитрість. Приставив пістолет до потилиці – натякнув, щоб я не заважав".

Так відбувається перше в історії захоплення літака із заручниками на борту. Крім чоловіка в кабіні, на ньому ще четверо членів марксистської терористичної організації "Народний фронт визволення Палестини". Захоплюють 38 пасажирів і 10 членів екіпажу й повідомляють по рації авіаслужбу, що прямують в Алжир.

– Чекайте, чекайте! Де ви зараз перебуваєте? – кричить диспетчер у Римі.

– Ідіот, їх викрали! – виходить на зв'язок пілот ефіопського літака, що пролітає неподалік.

Палестинці зв'язуються з аеропортом у Алжирі й заявляють про викрадення літака. Там готуються зустрічати борт.

– Я розумів, що нас очікують лише страждання, – згадує Абрабанел. – Ми були євреями, ізраїльтянами, сіоністами і ще й резервними пілотами військово-повітряних сил Ізраїлю, які минулого року розбили арабську армію.

На аеродромі членам екіпажу наказують зійти з літака. Саджають у поліцейські авто й везуть у будівлю аеропорту. Слідом за ними – пасажирів. Розміщують у конференц-залі, дають їжу й напої.

Починають перевіряти паспорти. Усіх, хто не має громадянства Ізраїлю, відпускають. Уряд Алжиру власним коштом відправляє їх у Рим. Залишаються п'ятеро чоловіків, чотири жінки і три дитини. Навколо будівлі ставлять озброєну охорону. Пораненого офіцера Пораза везуть до лікарні.

"Спали на залізних двоярусних ліжках із солом'яними матрацами. На нашу радість вони були чистими, без бліх і клопів. Але кругом було повно пилюки. Кілька солдатів принесли металеві контейнери з обідом. Їжа була жорсткою і холодною", – ділиться спогадами пілот.

За два дні заручники відзначають Шаббат – читають молитву "Блаженний, хто виведе нас із полону". На четвертий день звільняють жінок і дітей. В аеропорту залишається п'ять заручників.

Сили самооборони Ізраїлю складають план звільнення, але міністр оборони Моше Даян відхиляє його. Араби вимагають випустити на волю тисячі полонених палестинців. Ізраїль передає їм 24 особи, яких звинувачували у незначних злочинах.

Бойовики погоджуються звільнити решту заручників. За 39 днів після викрадення літака до Абрабанела підходить алжирський офіцер:

– У вас є 10 хвилин на збори.

Пілотів садять у літак і відправляють у Рим.

Ізраїль уперше за десятиліття протистояння з Палестиною пішов на поступки арабам. Відтоді терористи неодноразово викрадали літаки.

Автор: qz.com
  Солдати гуркхи з Непалу штурмують німецькі окопи біля Мервіля на півночі Франції 29 липня 1915 року. Гуркхів набирали до британської армії з добровольців. Під час Першої світової вони використовували рушниці й традиційні серпоподібні ножі кукрі
Солдати гуркхи з Непалу штурмують німецькі окопи біля Мервіля на півночі Франції 29 липня 1915 року. Гуркхів набирали до британської армії з добровольців. Під час Першої світової вони використовували рушниці й традиційні серпоподібні ножі кукрі

77 осіб загинули в авіакатастрофі на Скнилівському аеродромі у Львові 27 липня 2002-го. Під час авіашоу на честь 60-річчя 14-го авіаційного корпусу Військово-повітряних сил України літак Су-27 врізався у землю і зачепив натовп глядачів. Винним визнали пілота Володимира Топонара. Засудили до 14 років ув'язнення і штрафу в 7,2 млн грн. Вийшов на свободу за 11 років і поселився неподалік колонії в селі Зікрачі Кагарлицького району на Київщині

"Це саме те місце. Ми прийшли сюди за поданням і наказом замученого Джозефа Сміта. Господь повів нас у долину, і вона виявилася найкращою.

Я молився, щоб він показав нам найсприятливіше місце, створене ним. Нарешті наші пошуки увінчалися успіхом", –

каже 24 липня 1874 року президент церкви мормонів Брігам Янґ на березі Великого Солоного озера в американському штаті Юта. Мормони залишили східне узбережжя США, де до них вороже ставилися через багатоженство. Перший президент церкви Джозеф Сміт постійно пропонував своїм прихильникам переселитися. Його застрелили погромники. У місці зупинки заснували місто Солт-Лейк-Сіті, яке досі є центром мормонів

23 липня 1908-го військові Османської імперії виступили проти султана Абдул-Гаміда ІІ. Вони були членами таємної організації "Єднання і прогрес". Їх називали молодотурками. Захопили кілька міст і вимагали відновлення конституції 1876 року, яку скасував султан. Абдул-Гамід ІІ намагався роззброїти повстанців, але безуспішно. Тоді відновив конституцію і дозволив зібрати парламент.

28 липня 1586 року англійський науковець Томас Герріот уперше привіз на Британські острови картоплю. Викопав її у провінції Вірджинія у Північній Америці. Там вивчав мову племені алгонкінів і рослини. Звернув увагу, як індіанці їли варену картоплю. Вчений роздав бульби селянам. Овоч сподобався, його почали вирощувати масово.

29 липня 1030-го у бою проти знаті загинув король Норвегії Олаф II Святий. Хотів розширити межі держави за рахунок володінь Данії. Розпочав війну проти неї, однак зазнав поразки. Утік до Новгорода, де отримав притулок при дворі Ярослава Мудрого. Згодом захотів повернути собі владу в країні, але місцева знать вже жила у союзі з датчанами. Їх спільне військо напало на короля і вбило. У 1031 році Олафа канонізували — так відзначили його внесок у запровадження християнства в Норвегії.

Зараз ви читаєте новину «Терористи відпустили всіх заручників, крім громадян Ізраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути