середа, 29 травня 2019 11:45

Із першої мавпи-космонавта зробили опудало

"В ім'я людства ми просимо NASA й усіх американців відмовитися від космічних експериментів над тваринами. Вони нагадують диявольські дослідження, а не наукові. Беззахисних тварин цілеспрямовано відправлять на смерть у космос", – із такою заявою на телебаченні та у пресі виступила Американська ліга захисту тварин наприкінці 1950-х. Протестували проти запуску в космос капсули з двома шимпанзе.

У США запускали мавп у космос із 1948-го. Використали понад 30 тварин. Невдалі польоти засекречували, аби не викликати гніву зоозахисників. Тваринам імплантували датчики в м'язи і сухожилля, електроди – в мозок. За їх допомогою реєстрували активність м'язів і рухів. Так досліджували вплив польоту на фізіологію тварини – щоб знати, як готувати людей.

28 травня 1959-го з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида в космос відправляють дві самки шимпанзе.

Автор: i2.wp.com
  Представник Школи авіаційної медицини військово-морських сил США Дональд Штулкен представляє мавп Авель і Бейкер на прес-конференції в офісі NASA 30 травня 1959 року
Представник Школи авіаційної медицини військово-морських сил США Дональд Штулкен представляє мавп Авель і Бейкер на прес-конференції в офісі NASA 30 травня 1959 року

"Міс Бейкер і Міс Авель – так ми їх називали. Вони були особливими. Цей політ готували дуже ретельно. Шанси на успішне повернення тварин живими були великі, – пише у книзі "Тварини в космосі: від дослідних ракет до космічного човника" журналіст Колін Берджесс. – Перед тим у зоомагазині в Маямі науковці купили 25 мавпочок і привезли до військово-морської медичної школи. Їх тренували й перевіряли на витривалість. Міс Бейкер виділилася з інших завдяки інтелігентності та люб'язному поводженню".

Авель і Бейкер одягають у спеціальні куртки, шоломи з гуми та шкіри. Поміщають у капсулу півметра заввишки. Вона утеплена скловолокном. До капсули приєднують балон із киснем. Усередину кладуть зразки крові людини, цибулю, насіння гірчиці та кукурудзи, дріжджі й людські сперматозоїди. Хочуть перевірити вплив космічної радіації.

О 2:39 ракета "Юпітер" піднімає Бейкер і Авель на висоту 480 км. Летять зі швидкістю 16 тис. км/год. Витримують велике перевантаження. Науковці спостерігають за змінами серцебиття, м'язовими реакціями, пульсом, температурою тіла та швидкістю дихання тварин.

Політ триває 15 хв. Капсула приземляється в Південній Атлантиці, біля Пуерто-Рико. Шимпанзе везуть до Вашингтона військово-транспортним літаком. Вони стають першими мавпами, які повернулися з космосу на Землю.

Коли лікарі через кілька днів знімають з Авель вживлені датчики, вона не витримує анестезії та помирає. Із неї роблять опудало і виставляють у Національному музеї повітроплавання і космосу Смітсонівського інституту. Бейкер живе до 1984-го, помирає 27-річною. Її ховають на території Космічного ракетного Центру США в Алабамі.

Годинник обладнують триметровим дзвоном

"Я раніше ніколи не працював так сильно й віддано, як над проектом башти для годинника. Зроблю все від мене залежне, аби вона була красива й неповторна", – пише в щоденнику англійський архітектор Август П'юджин (1812–1852). Розробляє дизайн Годинникової вежі для Лондона.

Береться за роботу у 1830-х. Тоді згорів будинок Вестмінстерського абатства й парламенту. Разом із колегою Чарльзом Баррі створює проект реконструкції, який перемагає в конкурсі з 84 учасників. Серед запропонованих споруд – вежа у неготичному стилі. Парламент виділяє гроші на неї. Хочуть обладнати найточнішим у світі годинником.

Будівництвом опікується інженер лорд Бенджамін Холл. На засіданні парламенту довго обговорюють назву для годинника.

– Назвіть Біґ-Беном, і покінчимо з цим, – викрикує хтось, натякаючи на присвяту лорду Бенджаміну Холлу, який має кремезну статуру.

Назву підхоплюють, і вона стає популярною. Запуск годинника кілька разів відкладають через технічні проблеми. Механізм запрацював 31 травня 1859-го.

Годинник обладнують найбільшим у Британії дзвоном – діаметром 3 м і вагою 13,7 т. Має чотири циферблати, що дивляться на всі сторони світу. Вони зроблені з опалу. Під ними напис латиною: "Боже, бережи нашу королеву Вікторію".

Автор: img.thedailybeast.com
  Вдова президента США Джона Фіцджеральда Кеннеді 34-річна Жаклін приїхала 29 травня 1964-го на Арлінгтонське національне кладовище в передмісті Вашингтона. Із нею діти – 4-річний Джон та 7-річна Кароліна. Того дня її чоловіку виповнилося б 47 років. Його вбив зі снайперської гвинтівки відставний морський піхотинець Лі Харві Освальд. Це сталося в листопаді 1963-го в Далласі. Через чотири роки Жаклін Кеннеді вийшла заміж за грецького мільярдера Аристотеля Онассіса. Працювала редактором різних видань. Син став адвокатом, а донька – письменницею. 1975-го Жаклін овдовіла вдруге. Жила сама. Померла 1994-го від раку
Вдова президента США Джона Фіцджеральда Кеннеді 34-річна Жаклін приїхала 29 травня 1964-го на Арлінгтонське національне кладовище в передмісті Вашингтона. Із нею діти – 4-річний Джон та 7-річна Кароліна. Того дня її чоловіку виповнилося б 47 років. Його вбив зі снайперської гвинтівки відставний морський піхотинець Лі Харві Освальд. Це сталося в листопаді 1963-го в Далласі. Через чотири роки Жаклін Кеннеді вийшла заміж за грецького мільярдера Аристотеля Онассіса. Працювала редактором різних видань. Син став адвокатом, а донька – письменницею. 1975-го Жаклін овдовіла вдруге. Жила сама. Померла 1994-го від раку

"Боріться проти всього, що руйнує людську гідність. Нехай Христос не перестає бути постійно відкритою книгою науки про людину, а одночасно – науки про гідність і права народу. Не може бути справедливої Європи без незалежної Польщі на її карті. Боріться", –

виголосив 2 червня 1979 року на центральній площі Варшави Папа Римський Іван Павло II (1920–2005). Він уродженець Кракова. Очолив католицьку церкву за півроку до того. Став першим в історії понтифіком, який відвідав країну з комуністичним режимом. Поцілував землю, зійшовши з літака

29 травня 1904-го на сцені театру "Ґранді" в місті Брешія на півночі Італії показали оперу "Мадам Баттерфляй" Джакомо Пуччіні (1858–1926). Перед тим у Мілані її прем'єра провалилася. Глядачі були невдоволені затягнутим сюжетом та надмірною ліричністю. Автор скоротив її та замінив виконавицю головної ролі. Чіо-Чіо-Сан попросив зіграти українську співачку Соломію Крушельницьку (1872–1952). Після виступу Крушельницька разом із композитором виходили на біс 17 разів. Наступного дня італійські газети написали: "Українка рятує "Чіо-Чіо-Сан".

30 травня 1999 року в Мінську, в переході на станції метро Неміга, в тисняві загинули 54 людини. Вони були на площі біля Палацу спорту, де проходило свято пива. Раптово розпочалася гроза із градом. Понад дві тисячі відвідувачів заходу сховалися в підземному переході. Від задухи люди почали помирати. Більшість – дівчата віком 14–20 років. Ще 250 осіб отримали переломи або струс мозку. Серед загиблих – два міліціонери. Попри трагедію свято продовжувалося ще майже годину.

2 червня 1924-го президент США Келвін Кулідж (1872–1933) розпорядився видати всім індіанцям американські паспорти. Після Першої світової війни корінні жителі країни почали служили у військових підрозділах разом з іншими громадянами. Тому конгресмени стали вимагати зрівняти їхні права. Але після надання громадянства індіанцям стався сплеск діяльності расистських організацій.

6,5 кілометра за годину долав перший у світі електропотяг, створений німецьким інженером Вернером фон Сіменсом (1816–1892). Його презентували 31 травня 1879-го на промисловій виставці в Берліні. Міні-поїзд возив по колу три вагони. Рухався без звичного шуму й диму. Локомотив живився струмом, що подавався по третій рейці. Через два роки в Берліні запустили трамваї, в яких була використана така ж технологія

Зараз ви читаєте новину «Із першої мавпи-космонавта зробили опудало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути