Люди, які регулярно не снідають, мають вищий ризик розвитку метаболічного синдрому. Це комплекс станів, які підвищують імовірність серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та інсульту.
За даними Національного інституту серця, легенів і крові США, про метаболічний синдром йдеться, якщо в людини є щонайменше три з п'яти таких показників:
ожиріння в ділянці живота,
високий артеріальний тиск,
підвищений рівень цукру в крові,
високі тригліцериди,
низький рівень "хорошого" холестерину (HDL).
Навіть якщо людина має нормальну вагу, але пропускає сніданки й має порушення цукрового чи жирового обміну, то ризики значно зростають, пише ukrhealth.
Огляд, опублікований у журналі Nutrients, об'єднав дані дев'яти досліджень із США, Японії, Ірану та інших країн. Загалом у ньому взяли участь понад 118 тисяч осіб. Результати показали, що ті, хто пропускає сніданок, частіше мають метаболічний синдром.
Пропуск сніданку також пов'язаний із підвищеним тиском, високим рівнем цукру в крові та порушенням рівня ліпідів (жирів).
Дослідники пояснюють: відсутність сніданку може порушувати природні біоритми та впливати на здатність організму правильно обробляти поживні речовини.
"Коли ми пропускаємо перший прийом їжі, тіло не отримує сигналу на запуск метаболічних процесів. Це може призвести до гормональних збоїв і підвищення рівня цукру та тиску", - пояснюють автори дослідження.
Відмова від сніданку шкідлива для серця і судин
П'ять із проаналізованих досліджень окремо вивчали зв'язок між пропуском сніданку і гіпертонією. Усі вони показали, що люди, які не їдять вранці, мають вищі показники тиску.
Схожі результати спостерігалися і для підвищеного цукру та гіперліпідемії (надлишку жирів у крові).
Крім того, дослідники звертають увагу, що регулярне пропускання сніданку впливає на рівень "хорошого" і "поганого" холестерину, а також може зменшувати рівень антиоксидантів в організмі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три продукти для сніданку, які нормалізують тиск
"Результати підтверджують: регулярний сніданок має важливі переваги. Він запускає метаболізм, дає енергію й допомагає уникати переїдання протягом дня", - говорить хірург і медичний директор Мір Алі.
Сімейна лікарка Селена Рейнс додає, що стабільні харчові звички підтримують здорові біоритми організму.
"Наше тіло працює найкраще, коли має чіткий ритм. Пропуск прийомів їжі порушує баланс, викликає стрес у регуляторних системах і впливає на рівень гормонів. Регулярний сніданок - це не просто енергія, а ще й стабільність для нервової, ендокринної та серцево-судинної систем".
Який сніданок корисний
Дослідники наголошують: важливий не лише факт сніданку, а й його якість.
Це має бути збалансований прийом їжі, який поєднує:
повільні вуглеводи (вівсянка, цільнозерновий хліб);
білки (яйця, йогурт, риба, сир);
здорові жири (авокадо, горіхи, насіння);
фрукти або овочі для клітковини та антиоксидантів.
Таке поєднання допомагає стабілізувати рівень цукру, підтримувати енергію і покращує концентрацію на весь день.
Оливкова олія давно визнана корисним суперфудом, але мало хто знає, що справжньою скарбницею для здоров'я є і оливкове листя.
Заварений чай простий і доступний спосіб підтримати організм. Екстракт оливкових листків може допомогти знизити артеріальний тиск, покращити рівні ліпідів у крові та допомогти організму справлятися з глюкозою.



















Коментарі