Ексклюзиви
неділя, 03 березня 2024 05:30

Розстріляли українського полковника

Розстріляли українського полковника
Григорія Коссака розстріляли в часи Великого терору Фото: uinp.gov.ua

3 березня 1939 року чекісти розстріляли у Москві полковника Української галицької армії 57-річного Григорія Коссака.

Чоловік народився 1882 року в Дрогобичі. Після завершення навчання брав активну участь у розбудові українських спортивно-патріотичних товариств "Сокіл" та "Січ", а також української "Просвіти".

На початку Першої світової війни його мобілізували до австрійської армії, але відкликали для формування легіону Українських січових стрільців. Став отаманом 2-го куреня та брав активну участь у бойових діях.

Уже наприкінці 1918 року Коссак очолив 3-й корпус Української галицької армії та командував її логістичними службами. Брав участь у війні із Польщею за Галичину. Після поразки визвольних змагань проживав у таборі для інтернованих чехословацького міста Ліберець, а згодом в Закарпатті під владою Чехословаччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Закарпатті створили воєнізовану організацію

1924 року Коссак переїхав в радянську Україну. Викладав українознавство та українську мову у Школі червоних старшин Харкова та працював у структурах "червоного козацтва". Через 7 років його заарештували по сфабрикованій справі, звинувативши в належності до неіснуючої організації "Український національний центр". Насправді дізналися про минулу активну участь в українському національному русі. Коссака засудили до 6 років таборів. Покарання відбував на Соловках та на Уралі.

Відбувши покарання, влаштувався викладачем німецької мови у Москві. У часи Великого терору його арештували вдруге "за шпигунство на користь Німеччини і контрреволюційну діяльність в рядах Української військової організації".

2 березня 1939-го спеціальна комісія НКВД і прокуратура СРСР засудили його до розстрілу. Вирок виконали наступної доби.

Легіон Українських січових стрільців сформували з добровольців 6 серпня 1914-го. Військове формування виступило на боці Австро-Угорської імперії у Першій світовій війні.

На заклик міжпартійної організації в Західній Україні - Головної Української Ради, очолюваної Костем Левицьким, відгукнулось 28 тис. добровольців. Загальні збори мали відбуватися у місті Стрий - тепер Львівської області. Туди змогли дістатися лише 10 тис. добровольців через те, що значну кількість українських міст захопили війська Російської імперії. Саме тоді тривала масштабна Галицька битва.

У Стрию перед українськими добровольцями свою промову зачитав сотник Дмитро Вітовський.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли українського полковника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути