неділя, 30 квітня 2017 11:05

Міняти високі підбори на низькі капці небезпечно - ортопед

Міняти високі підбори на низькі капці небезпечно - ортопед
Надто високі підбори спричиняють плоскостопість. Фото: Vk

Жінка, яка більше ніж 10 років проходила на високих підборах, може заробити хвороби ніг, перейшовши на низькі туфлі чи балетки. Про це розповів лікар-ортопед Олександр Мурга.

Болі у районі ступні та гомілках можуть виникнути через дію так званої "м'язової памяті". Вона фіксує, наскільки напруженими були ноги під час руху.

"У нас є така властивість, як м'язова пам'ять. Наш мозок фіксував, а м'язи гомілки звикли до перебування у певному тонусі. Чому жінки люблять високі підбори - ноги на них краще виглядають. М'язи гомілки напружуються, стають у тонусі. Якщо роками ходити на високих підборах і раптово почати носити взуття на пласкій підошві, можуть виникнути такі захворювання, як ахілоденія, підошовний фасциїт", - сказав лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар розповів про хвороби ніг жінок, які підіймають важке

Під час підошовного фасциїту у жінки, яка раптово перейшла на низьку ходу, будуть боліти п'яти. Буде важко вранці стати на ноги. Ахілоденія - це біль та набряк над п'ятою та неприємні відчуття в стопі.

Однак продовжувати ходити на підборах висотою 7-15 см лікар також не радить - бо від цього можуть рости кісточки на пальцях та виникати плоскостопість.

"Високі підбори - це дуже шкідливо не тільки для опорно-рухової системи, а й є порушенням амортизаційної функції стопи. Стопа має забезпечувати амортизацію при ходьбі. І коли жінки ходять на високих підборах, вся амортизація, навантаження спирається на передній відділ стопи. Це призводить до поперечної плоскостопості. Оптимальна висота підборів - 5 см. І краще, щоб вони були грубими, а не тонкими", - розповів ортопед.

Бренд Pee Wee Pumps з Пенсильванії, США, розробив крихітні чепурні туфлі на підборах для маленьких дівчаток. Автор дизайну Мішель Холбрук, розповідає, що взуття м'яке та гнучке. Має розбірну п'яту.

Зараз ви читаєте новину «Міняти високі підбори на низькі капці небезпечно - ортопед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути