понеділок, 10 вересня 2018 00:06

Зливну яму розташовують не ближче п'яти метрів від будинку

Автор: WWW.RADIKAL.RU
  Вигрібна яма не повинна перевищувати трьох метрів завглибшки. Інакше асенізаційне обладнання не впорається з очищенням
Вигрібна яма не повинна перевищувати трьох метрів завглибшки. Інакше асенізаційне обладнання не впорається з очищенням

— Будуємо дім у селі. Щоб бути ближче до природи та землі. Але нас бентежить відсутність міської каналізації. Тому цікавлюся, як облаштувати стічну яму своїми руками, — запитує Вадим Стешенко, 34 роки, викладає математику у вузі Львова.

— Насамперед необхідно визначити — для яких цілей буде побудована зливна яма. Для приватного будинку з постійним використанням потрібна серйозніша споруда. Як за обсягом, так і за конструкцією. Якщо для дачі — підійде і спрощений варіант, — розповідає інженер 53-річний Іван Ковальчук. Керує фірмою з будівництва приватних будинків у Івано-Франківську.

Каналізація в приватному будинку — це комплект труб для відводу стоків. Їх прокладають до накопичувача. Його будують за межами будівлі. Це може бути дорога станція біологічного очищення або простіша споруда — вигрібна яма. Відходи і стічні води по трубах потрапляють у накопичувач. Звідти їх вивозить спецтехніка. Регулярне відкачування вмісту стічної ями — обов'язкова умова її використання.

— Важливо пам'ятати про правила будівництва вигрібної ями. За санітарними нормами розташовувати її слід на відстані не менш як 5 метрів від будинку. 25 метрів — від джерела води. Яма не повинна перевищувати 3 метрів завглибшки. Інакше асенізаційне обладнання не впорається з очищенням. Завширшки — 1–1,5 метра. Завдовжки — 2,5–3. Рівень ґрунту має перевищувати рівень заповнення ями хоча б на метр. Це свого роду страховка від розливу стічних вод за межі котловану.

Перед риттям його необхідно визначити розміри. Для сім'ї з чотирьох осіб — не менш як 6 кубометрів. Найзручніша форма — прямокутна чи квадратна. Можна вибрати й циліндричну. Стіни повинні бути рівні. Це захистить їх від осипання. Якщо раніше не доводилося займатися цегляною кладкою — краще вибрати прямокутну форму. Прямі стіни і кути легше формувати.

Дно ями засипають піском приблизно на 30 сантиметрів. Потім заливають цементом не менш як 20 міліметрів. Для зміцнення конструкції можна зробити ще й бетонну стяжку. Бажано під нахилом, щоб ефективніше викачувати вміст. Замість багатошарової основи на дно слід установити залізобетонну плиту.

— Другий етап — будівництво стін ями. Її мурують із червоної цегли. Розчин для укладання — суміш піску і глини. Ним можна потім і штукатурити.

Для герметичності цеглу обробляють бітумною мастикою, або подібним гідроізолюючим розчином. Мастиками покривають тільки абсолютно сухі стіни.

Потім установлюють перекриття. Найміцніше — із залізобетону.

— Конструкцію створюють так. Заливають перший шар бетонного розчину — 5–7 сантиметрів. Потім на нього укладають залізні прути. Покривають другим шаром бетону. Отвір для відкачування слід розташувати у верхній частині, з боку нахилу підлоги. Коли перекриття повністю затвердіє, його необхідно замаскувати. Покрити товстою плівкою і засипати ґрунтом. Із землі повинна виступати тільки кришка люка. Вона може бути виготовлена з бетону, пластику чи металу.

— Трубу прокладають на етапі будівництва стін. Її ухил щодо ями повинен бути 2–3 градуси. Це приблизно 3 сантиметри на кожен метр труби. При такому положенні стічні води не застоюватимуться.

Трубу заривають нижче рівня землі на 1–1,5 метра, щоб у сильні морози в ній не замерзав вміст. Якщо немає такої можливості — необхідно утеплити яму.

— Вона повинна буде на відкритому просторі, без огорожі, — говорить Іван Ковальчук. — Щоб забезпечити зручний під'їзд для асенізаційної машини. Яма — це об'єкт підвищеної небезпеки. Тому дитячий майданчик і місця відпочинку необхідно розташовувати з іншого боку будинку.

Зараз ви читаєте новину «Зливну яму розташовують не ближче п'яти метрів від будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути