середа, 27 лютого 2008 16:39

Стару шубу можна оновити шкіряними вставками

Цьогоріч хутро в моді. Куртки й пальто прикрашають натуральним та штучним ворсом на капюшонах, комірцях та рукавах. За статистикою, у великих містах щороку відкривають по два магазини хутряних виробів. У Києві їх 70.

— Нехай не ображаються "зелені", але хутро буде модним завжди. Жінка в ньому відчуває свою сексуальність. Хутро — це річ на всі часи. Хіба через тисячі років люди одягатимуться в якісь скафандри. Та й то, я впевнена, що скафандр буде прикрашений шматочком хутра, — каже столична дизайнерка Ірина Пархоменко, 43 роки. Її авторське ательє на Лук"янівці "Ірина" другий рік реставрує вироби з хутра. Зі старої дублянки там можуть зробити стильне пальто.

47-річна Наталія Таргонська з Вишневого, що під Києвом, мала коричневу шубу з мерлушки. Річ висіла в шафі — широкий балахон виглядав немодним, фасон застарілим. Шубу вирішили вшити.

— Я понесла в ательє, заплатила за роботу гривень зо 300. Але краще б нічого не робила. Це не вшивання, а шо попало — тільки спортили. Шуба стала кострубатою.

У майстерні Ірини Пархоменко шубу "перебрали" — спершу розшили на хутряні смужки, а потім викроїли та зшили заново. Дизайнерка запропонувала зробити шкіряні вставки і комір із фарбованої лисиці.

— Тепер це мєховє пальтішко носить моя 19-річна дочка Оля, — пояснює Наталія Таргонська. — Разом із шкуркою для воротніка ми заплатили 1100 доларів. Немало, але робота того варта. Ви б бачили, як то все харашо зроблено, і по фігурі підігнано.

Хутро не вибачає помилок, вважає Ірина Пархоменко. Найменший огріх у викройці, нерівний шов може зіпсувати вигляд найдорожчої речі.

— Нещодавно перешивали шубу зі щипаної норки. Це дорогий матеріал. У ньому немає довгого ворсу — лише короткий підпушок. На дотик — оксамит. Така шуба коштує 20 тисяч доларів. Коли розібрали її, помітили фабричний брак — одна частинка довша, друга коротша, і рукава теж. Щоб виправити такі огріхи, іноді з кожної смужки хутра — їх у норковій шубі зазвичай 56 — доводиться забрати по 3 міліметри. На хутрі не зробиш виточок, як на тканині. Його кроять точно і зшивають раз.

Шубу із сірої каракульчі 55-річна киянка Валентина Павлова купила 5 років тому в Німеччині за $3,5 тис. Це була широка модель до середини стегна з пишним рукавом на манжеті і великим коміром.

— Це була шуба в європейському стилі, — розказує Валентина Василівна. — Ірочка запропонувала зробити її в закарпатському.

Майстриня зpобила з великого коміра стійку, підібрала смужки з темно-зеленої тканини, розшила їх бісером, додала чорне хутро.

— Я ношу цю шубку другий рік, — продовжує Валентина Павлова. — І моїм знайомим сподобалося. Приятелька потім шила в Ірини костюм. Вона гарно комбінує тканини — шовк, трикотаж, вишивку.

На реставрацію шуби із заміною підкладки треба днів 10. Така робота коштує від 1,5 тис. грн.

Киянка Олена Скаковська, 34 роки, замовляє речі в Ірини Пархоменко 6 років. Розповідає, що в її гардеробі є ділове пальто під пояс, яке 7 років тому було довгою шубою із зеленої фарбованої норки.

— Вона стала малувата. Але ж річ хороша, шкода викидать. Щоб розширити її, зробили шкіряні вставки, таким же матеріалом оздобили рукава та кишені. Правда, довелося викинути капюшон, який мені подобався — узимку можна було ходить без шапки. Але Ірина сказала: нема чого, ти ж їздиш на машині, — сміється жінка. — Пальто носитиму наступної зими, цього року не одягала. У грудні я народила дитину.

Зараз ви читаєте новину «Стару шубу можна оновити шкіряними вставками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути