— Найкраща для курячих віників — жалка кропива. У ній найбільше вітамінів. Даю курям усю зиму. Несуться довше на два-три тижні. На стільки ж раніше починають, — каже 40-річний Андрій Стецьків з міста Надвірна Івано-Франківської області.
Влітку сушить віники для курей. Не пізно це робити й восени. Молоду кропиву з цвітом жне серпом. Складає у такі віники, що ледь обхоплює рукою. Зв'язує мотузкою. З кінців робить петлю. Підвішує на цвяхи у коморі або гаражі.
— Можна у хліві сушити. Аби не на сонці. Тільки кропива висушується — висипається із в'язки. Цього року зв'язую віники гумками на гроші. Кропива висохла — гумка стиснулась по її об'єму. Нічого не розсипається. Щоб швидше намотувати гумки, зрізав із пластикової пляшки видовжене горлечко. Намотав на нього гумки. У горло вставляю пучок кропиви, який влізе. Стягую на нього гумку. Аби було за що підчепити, наробив із дроту гачки, як піввісімки. Одним кінцем зачіплюю за віник, а другим чіпляю.
Кількість віників розрахував із досвіду. 15 курей скльовують один за два дні. Підгодовує птицю сухою кропивою з листопада до початку квітня, доки не з'явиться перша трава. На зиму в'яже 80 віників.
Коментарі