Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2024 08:30

Орбан обурений: Угорщину покарали штрафом у €200 млн

Орбан обурений: Угорщину покарали штрафом у €200 млн
Суд ЄС покарав Угорщину штрафом у понад €200 млн. Фото: eastnews.ua

Верховний суд ЄС зобов'язав Угорщину сплатити разовий штраф обсягом €200 млн та пеню у розмірі €1 млн за кожен день зволікання у зв'язку з невиконанням рішення суду щодо притулку та видворення осіб, які нелегально перебувають у країні.

Угорщина не виконувала рішення, яке винесли вищі судді Євросоюзу від 2020 року, пише Reuters.

"Це невиконання, яке полягає у навмисному ухиленні від застосування спільної політики ЄС в цілому, є безпрецедентним і надзвичайно серйозним порушенням права ЄС", - йдеться у повідомленні.

Будапешт також буде змушений платити щоденну пеню у розмірі €1 млн ($1,08 млн), доки угорський уряд повністю не запровадить відповідні заходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не довіряють Орбану: НАТО обмежило доступ Угорщини до розвідданих

Антиімміграційний суд Угорщини жорстко поставився до людей, які прибувають до країни з того часу, як в 2015 році в Європу в'їхало понад 1 млн осіб, більшість із яких шукали порятунку через війну в Сирії.

"Справа стосується змін, які Угорщина внесла до своєї системи надання притулку після кризи, коли близько 400 тис. людей пройшли через Угорщину на шляху до Західної Європи. Угорщина побудувала паркани з колючим дротом на своїх південних кордонах із Сербією іта Хорватією, а також декілька транзитних зон для утримання шукачів притулку на кордоні з Сербією. Згодом ці транзитні зони закрили", - зауважили у пресрелізі.

Такі заходи були частиною суворішою антиімміграційної політики прем'єра Угорщини Віктора Орбана та останньої мінімізації системи надання притулку в Угорщині.

Орбан назвав рішення суду ЄС обурливим і неприйнятним.

"Будапешт покарали за захист кордонів Європейського Союзу. Складається враження, що нелегальні мігранти для брюссельських бюрократів важливіші, ніж власні європейські громадяни", - заявив він у соцмережі X.

У Євросоюзі можуть надати Угорщині менш значущу посаду у наступному складі Єврокомісії, пишуть західні аналітики. Багато хто незадоволений тісними стосунками угорського прем'єра Віктора Орбана з Росією та постійним блокуванням ключових рішень щодо України.

Водночас Угорщина хотіла б зберегти посаду єврокомісара з питань розширення, яка має значний вплив через переговори ЄС щодо вступу України.

Зараз ви читаєте новину «Орбан обурений: Угорщину покарали штрафом у €200 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути