Устоличних магазинах розкуповують соковижималки для цитрусових. Їх ще називають цитрус-пресами. У крамниці "Фокстрот" на Подолі донедавна були "Філіпси", "Тефалі", "Брауни", "Мулінекси". Нині не залишилося жодної. Продавці пояснюють — настав сезон. Улітку беруть соковижималки для овочів, а взимку — для апельсинів.
— Найчастіше цитрус-прес купують, щоб чавити соки маленьким дітям, — розповідає продавець-консультант "Фокстроту" Леся Близнюк, 23 роки. — Соку небагато, він свіжий. Узимку ж апельсини-мандарини недорогі. А домашній сік буде дешевший за магазинний.
Цитрус-прес складається з невеликого двигуна, конусоподібної насадки і пластикової склянки для соку. За конструкцією він значно простіший за звичайну соковижималку. Вижимки не відкидаються в окремий відсік, а залишаються на пластиковій решітці над стаканом.
До насадки прикладають розрізаний апельсин чи грейпфрут і сильно натискають. Ножі обертаються і витискають сік. Із двох великих апельсинів можна отримати склянку соку. Єдина незручність — вижимки швидко забивають решітку, тому її часто доводиться чистити.
Узимку домашній сік дешевший за магазинний
51-річна киянка Марія Сатановська користується цитрус-пресом уже третій рік. Прилад був у наборі з комбайном фірми "Мулінекс". Улітку її соковижималка лежить разом із пластиковими судками в кухонній шафі. А з середини грудня, коли дешевшають апельсини і лимони, жінка зазвичай починає робити сік.
— Дуже зручно витиснути сік з лимона для салату, — розповідає пані Марія. — Часто перемелюю перемерзлі цитрини. А під час епідемії грипу рідні практично не хворіли. Можливо тому, що пили щодня свіжий сік.
Спершу жінка цитрус-пресом не користувалася. Його в наборі до комбайна помітив 53-річний чоловік Віктор. Такий самий комбайн він бачив у колеги вдома.
Цитрус-пресами обладнані не всі комбайни. До свого "Боша" 46-річній киянці Людмилі Заржицькій соковижималку довелося купувати окремо. У комплекті її не було, хоча місце для цитрус-преса виробники передбачили.
— У соковижималці для цитрусових важливо подивитися на потужність, — каже продавець-консультант крамниці "Ельдорадо" Володимир Радченко, 23 роки. — Краще одразу купувати добрий прилад, де ножі обертаються в обидва боки. Він швидше чавитиме фрукти.
Найпотужніша в "Ельдорадо" соковижималка "Мулінекс" на 30 Вт. У неї ємність для соку зроблена з якісного пластику. Є позначки, які показують рівень соку в склянці. Але за словами продавців, великим попитом користується цитрус-прес "Еленберґ" на 25 Вт. Він найдешевший (69 грн) і досить потужний. Такий прилад часто купують на подарунок.
Деякі дорогі моделі (за 250–300 грн) мають важіль, який утримує фрукти. Хоча, у вітчизняних мережах вони бувають рідко. Коштує такий цитрус-прес дорожче, а на ефективність роботи наявність важелю практично не впливає. Все одно його без нагляду не залишиш.
Скільки коштує цитрус-прес*
Фірма, модель | Потужність, Вт | Об"єм чаші, л | Ціна, грн |
"Еленберґ JM-180" |
25 | 0,6 | 69 |
"Філіпс HR2737" | 25 | 0,4 | 99 |
"Філіпс HR2744" | 25 | 0,6 | 149 |
"Мулінекс ВКВ241" | 30 | 0,6 |
149,9 |
"Браун MPZ9" | 20 | 1 |
169 |
*Ціни мережі "Ельдорадо"
Апельсиновий сік без консервантів швидко псується
— Сік, вичавлений зі свіжих цитрусових, швидко псується, — ділиться досвідом 32-річна киянка Тетяна Юша. — Його треба випити за 10–15 хвилин. Інакше він втрачає вітаміни.
Хворим на шлункові хвороби, особливо тим, у кого понижена кислотність, зловживати таким соком Тетяна не рекомендує. Він концентрованіший, ніж сік із пакетів. Тому не варто робити його частіше, ніж раз на кілька тижнів. Якщо ж розводити свіжий апельсиновий сік водою, він втрачає смак.
Коментарі