— Техасько-мексиканська кухня популярна в США, — розповідає 54-річний Рей Кастілло, прес-аташе американського посольства у Києві. — А на Алясці переробили традиційну мексиканську страву, такос чи тако, додавши в неї місцеву рибу.
Для такос тонкі коржики з кукурудзяного борошна, тортильї, начиняють смаженим фаршем, морепродуктами, шматочками гострих ковбасок та зеленим салатом.
— За рецептом виходить дві порції. Спочатку готую маринад. За допомогою кухонного комбайна змішую три ложки свіжовичавленого лаймового соку і дві столові ложки азіатського рибного соусу. Грубо нарізую дві столові ложки лимонника (азіатська приправа. — ГПУ). На вигляд, як довга тонка цибулинна трава. Надає їжі специфічної гостроти і терпкості, має виражений запах лимона. Грубо нарізую зубки часнику. Має вийти дві столові ложки. Так само ріжу половину цибулі-шалот. Додаю дві столові ложки перцю халапеньйо, також грубо нарізаного.
Всипає 1 ст. л. коричневого цукру і стільки ж тертого очищеного кореня імбиру.
— Додаю по столовій ложці оливкової олії і тайського солодкого соусу чилі. Всипаю чайну ложку морської солі і все разом перемішую. Залишаю три столові ложки для салату, решту маринаду поміщаю у великий поліетиленовий пакет із защіпкою-блискавкою. Беру чотири шматки філе хека, від 115 до 170 грамів. Кожен розрізаю навпіл уздовж. Кладу у пакет і защіпаю його. Перегортаю, щоб маринад покрив філе.
Маринує в холодильнику близько години, час від часу перевертаючи пакет.
Готує салат. У миску викладає 400 грамів дрібно нарізаної пекінської капусти.
— Довгою тонкою соломкою нарізую чверть огірка і половину червоного болгарського перцю. Подрібнюю м'яту і кінзу. Додаю в салат по три столові ложки. Дві чайні ложки витриманого рисового оцту змішую з маринадом, залишеним спеціально. Поливаю салат і перемішую, — пояснює Рей Кастілло.
Накриває кришкою і ставить у холодильник, щоб смаки змішалися.
— Нагріваю гриль до 200 градусів. Витягую рибу з маринаду і злегка змащую оливковою олією. Кладу на змащену решітку і смажу на відстані 13–18 см від жару близько 6 хвилин. Під час приготування філе перевертають лише раз. Готую, доки риба стане непрозорою. Беру тортильї. Обертаю їх фольгою і розкладаю на зовнішньому краю гриля, щоб нагрілися, доки риба смажиться.
Розкладає салат у нагріті тортильї. Зверху кладе рибу. Подає зі шматочками лайма.
— Замість тортильї можна взяти лаваш. Якщо у вас немає решітки для гриля, можна нанизати мариноване філе риби на пласкі бамбукові палички і підсмажити на жару від вугілля, — додає.
Коментарі