понеділок, 30 січня 2012 07:15

Сухофрукти загортають у тягучий шоколад

Автор: фото: Андрій Шматов
  Фігурки янгола, мишеняти і ведмедика кондитери ”Шоколіно” виливають з білого та чорного шоколаду. Цукерки вагою 370-450 грамів коштують до 200 гривень
Фігурки янгола, мишеняти і ведмедика кондитери ”Шоколіно” виливають з білого та чорного шоколаду. Цукерки вагою 370-450 грамів коштують до 200 гривень

Кондитер Леся Соцька, 37 років, розробляє рецепти цукерок у столичному "Кондитерському домі "Шоколіно". Радить для приготування цукерок удома брати молочний шоколад, бо чорний дітям може гірчити. Ламає на шматки плитку, складає в суху каструлю.

— Шоколад боїться води — розтоплений може скрутитися. Сухість форм — одна з умов приготування шоколадних цукерок удома. Посуд, в якому розігріваєте шоколад, має бути високим, щоб якомога менше потрапляло пари. Краще накрити, — радить.

Топить масу на малому вогні. Стелить на стіл шматок пергаменту. Кладе форми для тіста.

— Якщо гарячий шоколад вилити на звичайний папір, прилипне. Можна заливати на харчову плівку або у форми для льоду. На дні кружки виходять шоколадні медалі.

Знімає розтоплений шоколад і обережно заливає у форму. Тримає в масі сірник. На його місці утвориться отвір, в який можна просунути нитку. Цукерка загусає за 10 хв. Ще 20 — твердне в холодильнику.

— Якщо шоколад від пергаменту не відстає, значить, добре не захолов. Потримайте його в холодильнику ще.

Умочує зубочистку в розтоплений білий шоколад і пише на загуслій зірці "найслухнянішому".

— Писати можна тонко підстриженим пензлем або витискувати гарячу масу із кондитерського мішка чи шприца.

Щоб зробити цукерку з начинкою, шоколад має трохи загуснути. У тягучий теплий шоколад загортають начинку — сухофрукти, горіхи. Руками формують кульку. Сухофрукти спочатку розпарюють, щоб у цукерці були м'якими. Потім підсушують на паперовому рушнику.

— Щоб закрутити у шоколад вишню, обсипте подрібненими солодкими паличками, пластівцями. Найлегше налити масу в паперову пергаментну розетку й встромити горіх, фрукт, а потім притрусити кокосовою стружкою, цукровою пудрою.

Цукерки із білого шоколаду присипають потертим чорним. Щоб зробити кольорову цукерку, до розтопленої білої маси додають харчовий барвник. Леся не радить робити такі.

— Не всі барвники якісні, пересиплете їх — цукерка вийде шкідливою. На 100 грамів шоколаду можна класти не більш як 5 міліграмів барвника.

Цукерки, зроблені вдома, радить їсти одразу. Готувати їх варто зрідка.

— Домашні умови — це не професійні майстерні ручних цукерок зі спеціальним обладнанням. Удома на кухні можна розтопити тільки плитки, а не шоколадну масу — основну сировину. У готових шоколадках є різні складові, а ви ще додасте чогось. Якщо довго зберігати, така суміш може зіпсуватися.

Цукерки запивають чаєм без цукру. Так їх смак відчувається краще.

Марципани замішують на меду

Вінничанка Ольга Ястремська, 29 років, робить цукерки для сина без шоколаду.

— Підсушую в духовці горіхи. Перетираю в блендері із сухофруктами, спеціями. Замішую з медом. Змоченими у воді руками формую кульки. Посипаю цукровою пудрою й тримаю в холодильнику.

На дві склянки горіхів бере по 100 г кураги, фініків і меду. Додає дві чайні ложки апельсинової цедри, по дрібці кориці та мускатного горіха. Марципани складає в коробку, перестеляє пергаментом. Зберігає в холодильнику місяць.

 

Зараз ви читаєте новину «Сухофрукти загортають у тягучий шоколад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути