вівторок, 11 квітня 2006 14:30

Справжній хліб печуть на живому вогні

Автор: фото: Андрій ЩИРБА
  Ярослава Галай поливає тісто окропом, щоб поставити у піч
Ярослава Галай поливає тісто окропом, щоб поставити у піч

Найсмачніший хліб у Стратині Рогатинського району на Івано-Франківщині пече 67-річна Ярослава Галай. До неї по хліб їдуть із Рогатина, Івано-Франківська, Львова. Пані Ярослава навчилася пекти у своєї мами, а та — у своєї. Словом, рецепт і майстерність передають, як найбільший скарб.

— Щоб спекти добрий хліб, потрібно півдня над ним побавитися, — розповідає пані Ярослава. — З вечора приготувати два літри теплої сироватки, пакет дріжджів, три кілограми муки — по півтора пшеничної та житньої. Для хліба, який випікається в печі, потрібна житня мука, тоді він буде смачнішим. Усе треба добре вимішувати хвилин десять і поставити в тепле місце до ранку.

Вранці слід додати ще 1,5 л сироватки, 200 г олії, трохи солі та 5 кг пшеничного борошна. Півгодини вимішувати у великій мисці. Місити треба, поки тісто не почне відставати від рук. Я спробувала, але для цього така сила потрібна! Мало в тісті не застряла. Пригадалося, як стара Кайдашиха витягала з діжі невістку Мелашку. Добре, що тітка Слава мені не свекруха. Вона сама взялася місити. Робила це швидко і вправно.

— Я не відразу навчилася пекти добрий хліб, — пригадує  Ярослава Галай. — Вдався на третій раз. А два заміси зіпсувала.

Тісто у великій мисці було замішане, і ми поставили його на дві години, щоб викисло.

— Коли надворі тепліше, то й тісто швидше викисає, — каже господиня.

Потім його пересипали мукою і переклали в спеціальні кошики з льонової соломки — такі тепер рідкість. Їх треба посипати житньою мукою.

Пригадалося, як стара Кайдашиха витягала з діжі невістку Мелашку

— Тісто накладаємо до середини, бо воно підросте, — навчає мене господиня.

П"ять кошиків ми залишили біля печі ще на півтори години. За цей час пані Ярослава готує "п"єц" — так у Стратині називають піч. Смак хліба залежить і від неї: її треба відчувати. Господиня бере кілька газет, трохи попелу, кладе у піч, поливає соляркою і підпалює.

— Дрова потрібні тоненькі й не довші, ніж 60 сантиметрів, — розповідає жінка.

Вона вносить із комори давні знаряддя української господині — коцюбу та величезну дерев"яну лопату.

— Хліб до п"єца треба садити, коли там не буде жодного вуглика, — навчає тітка Слава. Бере лопату, ставить її на дві великі миски.

Посипає мукою і кидає туди тісто з кошика. Це вже гарний буханець, тільки сирий. Поливає його окропом — і в піч. І так усі п"ять буханців. Всадила в піч і закрила дверцята.

— Зараз рухати хліб не можна, поки він не загнітиться, — коментує, — а от через десять хвилин можна поправити.

Хліб пікся півтори години — без жодних форм — на живому вогні. Пані Ярослава позішкрябувала з хліба попіл — і ось він на столі! Буханець важить півтора-два кілограми. А м"який — до двох тижнів.





Що потрібно

(на п"ять хлібин)


3,5 л сироватки, 100 г дріжджів, 200 г олії, 6,5 кг пшеничного борошна, 1,5 кг житнього борошна, сіль

Зараз ви читаєте новину «Справжній хліб печуть на живому вогні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути