
Найсмачніший хліб у Стратині Рогатинського району на Івано-Франківщині пече 67-річна Ярослава Галай. До неї по хліб їдуть із Рогатина, Івано-Франківська, Львова. Пані Ярослава навчилася пекти у своєї мами, а та — у своєї. Словом, рецепт і майстерність передають, як найбільший скарб.
— Щоб спекти добрий хліб, потрібно півдня над ним побавитися, — розповідає пані Ярослава. — З вечора приготувати два літри теплої сироватки, пакет дріжджів, три кілограми муки — по півтора пшеничної та житньої. Для хліба, який випікається в печі, потрібна житня мука, тоді він буде смачнішим. Усе треба добре вимішувати хвилин десять і поставити в тепле місце до ранку.
Вранці слід додати ще 1,5 л сироватки, 200 г олії, трохи солі та 5 кг пшеничного борошна. Півгодини вимішувати у великій мисці. Місити треба, поки тісто не почне відставати від рук. Я спробувала, але для цього така сила потрібна! Мало в тісті не застряла. Пригадалося, як стара Кайдашиха витягала з діжі невістку Мелашку. Добре, що тітка Слава мені не свекруха. Вона сама взялася місити. Робила це швидко і вправно.
— Я не відразу навчилася пекти добрий хліб, — пригадує Ярослава Галай. — Вдався на третій раз. А два заміси зіпсувала.
Тісто у великій мисці було замішане, і ми поставили його на дві години, щоб викисло.
— Коли надворі тепліше, то й тісто швидше викисає, — каже господиня.
Потім його пересипали мукою і переклали в спеціальні кошики з льонової соломки — такі тепер рідкість. Їх треба посипати житньою мукою.
Пригадалося, як стара Кайдашиха витягала з діжі невістку Мелашку
— Тісто накладаємо до середини, бо воно підросте, — навчає мене господиня.
П"ять кошиків ми залишили біля печі ще на півтори години. За цей час пані Ярослава готує "п"єц" — так у Стратині називають піч. Смак хліба залежить і від неї: її треба відчувати. Господиня бере кілька газет, трохи попелу, кладе у піч, поливає соляркою і підпалює.
— Дрова потрібні тоненькі й не довші, ніж 60 сантиметрів, — розповідає жінка.
Вона вносить із комори давні знаряддя української господині — коцюбу та величезну дерев"яну лопату.
— Хліб до п"єца треба садити, коли там не буде жодного вуглика, — навчає тітка Слава. Бере лопату, ставить її на дві великі миски.
Посипає мукою і кидає туди тісто з кошика. Це вже гарний буханець, тільки сирий. Поливає його окропом — і в піч. І так усі п"ять буханців. Всадила в піч і закрила дверцята.
— Зараз рухати хліб не можна, поки він не загнітиться, — коментує, — а от через десять хвилин можна поправити.
Хліб пікся півтори години — без жодних форм — на живому вогні. Пані Ярослава позішкрябувала з хліба попіл — і ось він на столі! Буханець важить півтора-два кілограми. А м"який — до двох тижнів.
3,5 л сироватки, 100 г дріжджів, 200 г олії, 6,5 кг пшеничного борошна, 1,5 кг житнього борошна, сіль
Коментарі