28-річний львівський кухар Роман Ханас обожнює готувати рибні страви.
Хлопець учився у Миколи Тітова — кухаря Юрія Андропова. З ним працював у львівському кафе-барі "Кейзер". Тепер той заклад закрили. А Роман донедавна працював у ресторані "Озерний край" поблизу Львова. Його коронна страва — смажений короп і рибна юшка з грибами.
— Готую їх за народними рецептами, трохи удосконаленими. Мені їх бабця передала, — каже Роман. — Коропа ретельно чистимо. Вибираємо очі, зябра, серединку, щоб не гірчили. Знімаємо луску. Потім треба замаринувати у лимонних спеціях, які вберуть зайвий запах. У Львові таких не купиш, замовляю їх у столиці. Коли рибка промаринується, всередину кладу багато кропу і обжарюю у решітці на відкритому вогні. Готується страва 20 хвилин. Поливаю коропа топленим маслом із часником. І подаю з лимоном та зеленню.
Для смачної рибної юшки знадобиться три види риби — два благородні і хижак. Найкраще підійде короп, лосось і щука.
— Лосося і щуку варимо на слабенькому вогні дві години, — ділиться рецептом Ханас. — Додаємо картоплю, моркву, духмяний перець і спеції. Лавровий лист кидаємо наприкінці. Коропа треба зварити окремо зі шкіркою, кісточками та головою. І вже відвареного покласти в "основну" каструлю.
До юшки можна додати грибів. Їх замочують на ніч. Запечені гриби треба варити чотири години, а ті, що сушилися на свіжому повітрі, — шість.














Коментарі