— Цього року вродило багато яблук. Компотів і варення заготовили на зиму достатньо. Тож настала черга сидру. Напій приємний на смак, чудово освіжає, — каже 49-річний Григорій Ващук із Миколаєва.
Бере жменю родзинок, 50–100 г цукру, 3 кг соковитих яблук. Вони повинні бути непошкоджені. Падалиці для сидру ліпше не використовувати.
— На шкірці зірваних із дерева яблук є бактерії, що сприяють бродінню. Саме тому їх не мию. Сидр із таких яблук матиме ідеальний смак і готувати його швидше.
Яблука ріже на шматочки. Вирізає серцевини.
— Прокручую через м'ясорубку. Потім усе закидаю до бутля — яблучний "фарш" і отриманий сік. Посудину потрібно заповнити мінімум на третину. Туди ж всипаю цукор і родзинки.
На банку надягає гумову рукавичку.
— Звичайна кришка не підійде — не витримає утвореного всередині тиску й відлетить.
Ставить бутель із яблуками в темне тепле місце на п'ять-сім днів.
— Температура повітря має бути не менш як 20 градусів. Приблизно за тиждень яблука повинні пустити ще сік і достатньо забродити.
Готовність продукту визначає за рукавичкою — якщо надулася, можна переходити до наступного етапу.
— Далі проціджую усе через сито чи складену в декілька шарів марлю. Бутель із соком поміщаю в холодильник або погріб.
У холоді тримає три-чотири дні.
— Потім перекачую до іншого бутля. Для цього використовую невеликий шланг. Обов'язково стежу за тим, щоб не зачепити осад. І на тому все — сидр готовий.
Коментарі