понеділок, 17 вересня 2018 00:46

Помідори з пекучим перцем квасять у бочці

Автор: www.k-stolu.com
  Дерев’яні діжки мають дубильні речовини,  що є природними консервантами
Дерев’яні діжки мають дубильні речовини, що є природними консервантами

— У свекрухи навчилася квасити овочі. Таких добрих як у неї, немає в усьому районі, — розповідає Тетяна Шнуренко з селища Летичів Хмельницької області.

— Важливо не гратися з тими пластиковими бочками. Беру тільки дерев'яні. Вигідніше раз витратити на них гроші, ніж викидати квашені овочі. У дерев'яних діжках є дубильні речовини, які вважають хорошими природними консервантами. Вони ще й додають овочам сильнішого аромату та яскравішого смаку.

Помідори, кабачки чи баклажани чистить щіткою, щоб позбутися мікроорганізмів. Під їх дією овочі не маринуються, а гниють. Застеляє дно бочки шаром смородинового та вишневого листя. Викладає щільно 10 кг помідор. Посипає спеціями. Додає 100 г кропу, два середні корені хрону, три порізані болгарські перці, 100 г часнику, два стручки пекучого перцю, 200 г петрушки й селери, 300 г листя чорної смородини і вишні. Потім знов кладе помідори та спеції. Так заповнює бочку. Останній шар має бути спецій. Листя накриває чистою марлею та гнітом для притискання. Це може бути великий камінь. Залишає бродити.

— Смачна буде капуста з яблуками — солодкувата й соковита.

На 1 кг капусти бере цибулину, яблуко, 15 г солі та 0,5 ч. л. кмину. Для розсолу — літр води і 15 г солі. Яблуко натирає на тертці, цибулю ріже дрібними кубиками. Чистить і натирає на крупній тертці 200 г моркви. Шаткує капусту. Змішує її з сіллю та кмином, яблуком і цибулею. Кладе все в бочку.

— Не трамбую, бо добре нашаткована капуста сама пускає сік і зсідається. Накриваю плівкою чи марлею, зверху — дубовими кружками та каменем. Головне, аби розсіл покрив капусту, й вона не контактувала з повітрям.

Бочку на два-три дні ставить у теплу кімнату, щоб забродило. Коли капуста вкисне, залишає на два-три тижні у приміщенні з температурою +16°С. Час від часу промиває гніт, щоб не покривався слизом. Найкраще капуста стоїть за температури 0°С. Так буде смачна кілька місяців.

— Бочки не можна залишати до наступного врожаю із залишками розсолу чи порожніми.

— Промиваю, засипаю кілограм негашеного вапна. Наливаю майже до верху гарячої води і накриваю кришкою. Залишаю на 2 години. Кілька разів споліскую чистою водою і вичищаю щіткою з довгою ручкою. Набираю воду і ставлю на зберігання, щоб не розсихалися. Навіть якщо з'явилися невеликі щілини між дошками, то за добу деревина знову розбухне, стиснувши їх.

Зараз ви читаєте новину «Помідори з пекучим перцем квасять у бочці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути