Родина Ставкових зі Львова збирається на Святвечір у матері — 70-річної Марії Михайлівни. Господиня готує 12 пісних страв на честь 12 апостолів. Головна передріздвяна страва — кутя із пшениці. Також крутить голубці з гречкою та картоплею, готує заливну рибу, грибну підливу, вінегрет, ліпить вареники з капустою, картоплею. На десерт пече пампушки з маком і повидлом.
— Найбільше діти люблять фаршировану рибу. Кажуть, такої більше ніде не їли, — розповідає Марія Ставкова. — Купую коропів вагою до кілограма. Ще треба яйця, булочку-рогалик, цибулю та спеції.
Почищену рибу львів"янка нарізає шматками по 5 см. Із кожного знімає шкірку та відділяє м"ясо від кісточок.
— На м"ясорубці перемелюю рибу та цибулю, до фаршу додаю розмочений рогалик, сіль і перець, — каже Марія Михайлівна. — З фаршу формую котлетки і загортаю їх у шкірку. На дно каструлі накладаю шарами цибулю та моркву кільцями, туди ж кладу голову та кісточки від риби. А зверху — готові шматочки. По стінці посудини заливаю гарячу воду. Страва готується на маленькому вогні дві години.
Вистиглу рибу розкладають на тарелі, поміж шматками кладуть скибочки лимона, овочі. Розсіл, що залишився у каструлі, проціджують, аби у страві не було кісточок. Заливають ним рибу і ставлять у холодне місце.
Купую коропів вагою до кілограма
Тісто для пампушок Марія Михайлівна замішує із літра молока, 100 г дріжджів, чотирьох яєць і пачки маргарину. Додає сіль і цукор.
— Півтори години воно підходить. А я готую начинку, — веде далі жінка. — Пампушки печу з густим повидлом або маком, який заливаю окропом, щоб не гірчив, і розтираю з цукром.
Пампушки Марія Михайлівна смажить у кулінарному жирі. Розтоплює у каструлі стільки, щоб покривав пампушки. Коли вони трохи охолонуть, посипає цукровою пудрою.
40-річна Ольга Самагальська на Святвечір готує бабусину густу капусту.
— Треба замочити квасолю, бабуся брала таку рябеньку. В баняку її варять разом із картоплею та морквою, овочі ріжуть як на суп, — пояснює господиня. — Потім додають капусту і трошки сушених грибів.
Ця страва вважається першою, хоча досить густа. Капусту накладають у полумисок і поливають підсмаженою на олії цибулею. До неї печуть пісну паляницю.
— Дідусь як господар ламав її та давав кожному в руки, — згадує Ольга. — Ми любили вмочати паляницю у часничок. Пропускали його через часникодавку або різали дрібненько та заливали олією.
Коментарі
3