четвер, 03 січня 2008 17:40

На Святвечір готують фаршировану рибу та пампушки

Родина Ставкових зі Львова збирається на Святвечір у матері — 70-річної Марії Михайлівни. Господиня готує 12 пісних страв на честь 12 апостолів. Головна передріздвяна страва — кутя із пшениці. Також крутить голубці з гречкою та картоплею, готує заливну рибу, грибну підливу, вінегрет, ліпить вареники з капустою, картоплею. На десерт пече пампушки з маком і повидлом.

— Найбільше діти люблять фаршировану рибу. Кажуть, такої більше ніде не їли, — розповідає Марія Ставкова. — Купую коропів вагою до кілограма. Ще треба яйця, булочку-рогалик, цибулю та спеції.

Почищену рибу львів"янка нарізає шматками по 5 см. Із кожного знімає шкірку та відділяє м"ясо від кісточок.

— На м"ясорубці перемелюю рибу та цибулю, до фаршу додаю розмочений рогалик, сіль і перець, — каже Марія Михайлівна. — З фаршу формую котлетки і загортаю їх у шкірку. На дно каструлі накладаю шарами цибулю та моркву кільцями, туди ж кладу голову та кісточки від риби. А зверху — готові шматочки. По стінці посудини заливаю гарячу воду. Страва готується на маленькому вогні дві години.

Вистиглу рибу розкладають на тарелі, поміж шматками кладуть скибочки лимона, овочі. Розсіл, що залишився у каструлі, проціджують, аби у страві не було кісточок. Заливають ним рибу і ставлять у холодне місце.

Купую коропів вагою до кілограма

Тісто для пампушок Марія Михайлівна замішує із літра молока, 100 г дріжджів, чотирьох яєць і пачки маргарину. Додає сіль і цукор.

— Півтори години воно підходить. А я готую начинку, — веде далі жінка. — Пампушки печу з густим повидлом або маком, який заливаю окропом, щоб не гірчив, і розтираю з цукром.

Пампушки Марія Михайлівна смажить у кулінарному жирі. Розтоплює у каструлі стільки, щоб покривав пампушки. Коли вони трохи охолонуть, посипає цукровою пудрою.

40-річна Ольга Самагальська на Святвечір готує бабусину густу капусту.

— Треба замочити квасолю, бабуся брала таку рябеньку. В баняку її варять разом із картоплею та морквою, овочі ріжуть як на суп, — пояснює господиня. — Потім додають капусту і трошки сушених грибів.

Ця страва вважається першою, хоча досить густа. Капусту накладають у полумисок і поливають підсмаженою на олії цибулею. До неї печуть пісну паляницю.

— Дідусь як господар ламав її та давав кожному в руки, — згадує Ольга. — Ми любили вмочати паляницю у часничок. Пропускали його через часникодавку або різали дрібненько та заливали олією.

Зараз ви читаєте новину «На Святвечір готують фаршировану рибу та пампушки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути