Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2008 14:40

Любов Сторожинська пече пампухи з трояндовим варенням

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’яни Галина та Зіновій Тарини під час чемпіонату з поїдання пампухів ласували стравою з шоколадною підливою
Львів’яни Галина та Зіновій Тарини під час чемпіонату з поїдання пампухів ласували стравою з шоколадною підливою

У Львові провели чемпіонат із поїдання пампухів із маком. Учасники мали якнайшвидше з"їсти п"ять пампухів. Переміг 60-річний пенсіонер зі Львова Петро Кунка. Чоловік з"їв п"ять своїх і допоміг подужати одного пончика іншій конкурсантці — Олі Пастернак, 13 років, із райцентру Золочів.

— 20 штук запросто з"їв би, — каже Петро, втираючи рота. — Я родом із Тернопільщини, з дитинства люблю пампухи. Мама пекла з маком і мармулядою. Тепер на свята сам на всю родину печу.

Чоловік розповідає, що тісто на пампухи замішує на око. Із молока, дріжджів і муки готує опару. За годину підмішує ще муки, додає трохи олії та ліпить пампухи.

— Усередину можна мак чи яблучко якесь, — радить Кунка. — Можете засунути навіть цукерку, я дуже люблю з карамельками. Кидаєте в жаровню, і вони смажаться.

75-річна львів"янка Любов Сторожинська смажить пампухи за особливим рецептом. Жінка говорить, що її вироби мають цитрусовий аромат. До тіста господиня додає перетерту шкірку лимона.

— Спочатку готую опару, у 700 мілілітрах молока розводжу 100 грамів дріжджів і додаю трошки муки, — розповідає господиня. — Тісто має бути таким, як на налисники. Ставлю опару в тепле місце на годину, щоб підходила.

Потім додає дрібку солі, збиті 4–5 яєць зі склянкою цукру, 200 г маргарину, перетерту шкірку лимона. Тісто підмішує борошном, щоб було еластичним, і знову відставляює у тепле місце на годину.

— На стільниці пальцями відщипую шматки, з яких ліпитиму пампухи. Вони ще підходять на стільниці, — веде далі Сторожинська. — Тоді беру в руки, натискаю посередині та кладу туди варення з ружі (троянди), закручую і лишаю на столі.

Смажать пампухи в соняшниковій рафінованій олії. Аби перевірити, чи вона вже розігрілася, господиня радить кинути дрібку солі. Якщо сіль одразу випорскує, можна класти пампух.

— Я спочатку тільки один кладу, перевіряю, як він смажитиметься. Якщо пампух одразу червоним стає — це погано, він поступово має жовтіти та підрум"янюватися.

Зараз ви читаєте новину «Любов Сторожинська пече пампухи з трояндовим варенням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути