У Львові провели чемпіонат із поїдання пампухів із маком. Учасники мали якнайшвидше з"їсти п"ять пампухів. Переміг 60-річний пенсіонер зі Львова Петро Кунка. Чоловік з"їв п"ять своїх і допоміг подужати одного пончика іншій конкурсантці — Олі Пастернак, 13 років, із райцентру Золочів.
— 20 штук запросто з"їв би, — каже Петро, втираючи рота. — Я родом із Тернопільщини, з дитинства люблю пампухи. Мама пекла з маком і мармулядою. Тепер на свята сам на всю родину печу.
Чоловік розповідає, що тісто на пампухи замішує на око. Із молока, дріжджів і муки готує опару. За годину підмішує ще муки, додає трохи олії та ліпить пампухи.
— Усередину можна мак чи яблучко якесь, — радить Кунка. — Можете засунути навіть цукерку, я дуже люблю з карамельками. Кидаєте в жаровню, і вони смажаться.
75-річна львів"янка Любов Сторожинська смажить пампухи за особливим рецептом. Жінка говорить, що її вироби мають цитрусовий аромат. До тіста господиня додає перетерту шкірку лимона.
— Спочатку готую опару, у 700 мілілітрах молока розводжу 100 грамів дріжджів і додаю трошки муки, — розповідає господиня. — Тісто має бути таким, як на налисники. Ставлю опару в тепле місце на годину, щоб підходила.
Потім додає дрібку солі, збиті 4–5 яєць зі склянкою цукру, 200 г маргарину, перетерту шкірку лимона. Тісто підмішує борошном, щоб було еластичним, і знову відставляює у тепле місце на годину.
— На стільниці пальцями відщипую шматки, з яких ліпитиму пампухи. Вони ще підходять на стільниці, — веде далі Сторожинська. — Тоді беру в руки, натискаю посередині та кладу туди варення з ружі (троянди), закручую і лишаю на столі.
Смажать пампухи в соняшниковій рафінованій олії. Аби перевірити, чи вона вже розігрілася, господиня радить кинути дрібку солі. Якщо сіль одразу випорскує, можна класти пампух.
— Я спочатку тільки один кладу, перевіряю, як він смажитиметься. Якщо пампух одразу червоним стає — це погано, він поступово має жовтіти та підрум"янюватися.
Коментарі