Понеділок, 05 травня 2008 15:53

Креветки в апельсиновому соусі подають на закуску

35-річний Яцек Швєрк, шеф-кухар ресторану "Чорний кіт" із польського міста Жешув, приїхав у Львів на запрошення ліцею харчових технологій. На майстер-класі навчає студентів готувати італійські та французькі страви.

У каструлю з окропом Яцек насипає 70 г італійських макаронів "Кончегіле". Готуватиме їх зі шпинатом і лососем.

— Якщо немає таких макаронів, можна інші використати, головне — щоб були з твердих сортів пшениці, — каже.

Усі рибні страви кухар готує на оливковій олії. Три хвилини підсмажує подрібнений зелений шпинат, додає порізані на дрібні кубики два зубці часнику. Ретельно помішує, щоб часник не підгорів. Висипає у сковорідку макарони й порізаний невеликими шматками лосось.

— Лосось має бути маринований, а не сирий. Купую його у супермаркеті в запайці.

Додає за смаком перець, сіль. Вичавлює кілька крапель лимона. Це одна порція основної італійської страви.

Для лосося з ананасовим соусом шеф-кухар смажить 20 г подрібненого мигдалю. Додає п"ять крапель соусу табаско. Каже, його можна замінити будь-яким гострим томатним. Вкидає 400 г порізаної кружальцями червоної цибулі.

Лосось має бути маринований, а не сирий

— Тепер треба потрошки доливати ананасового соку, щоб цибуля зм"якла, — пояснює.

Зверху викладає мариновані, нарізані кружальцями ананаси. Сипле дрібку солі, перцю. 8–12 хв. смажить шматки філе лосося. Його викладає на соус.

У польському ресторані 100 г цієї французької страви коштує 30 злотих (приблизно 60 грн. — "ГПУ".).

На закуску Яцек Швєрк пропонує креветки в апельсиновому соусі. 100 г креветок обсмажує 6 хв. Соус робить у каструлі. Виливає 100 мл апельсинового соку, додає дрібку куркуми, 2 ч. ложки цукру та стільки ж солі. Окремо розтирає до однорідної маси 300 г вершкового масла й стільки ж борошна. Суміш додає до соусу, щоб загуснув. Помішує 3–4 хв., додає базилік.

— Викладаємо креветки на тарілці, збоку ллємо соус, — розповідає Яцек. — Це моя улюблена страва. У "Чорному коті" вона коштує 80 злотих.

Після закінчення школи Яцек Швєрк подорожував 12-ма країнами світу. Аби заробити на життя, харчі й мандри, підробляв помічником у ресторанах, згодом — кухарем. Нині навчається в Академії готельного і ресторанного бізнесу в Познані.

Зараз ви читаєте новину «Креветки в апельсиновому соусі подають на закуску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода