— Я — вегетаріанка, майже 10 років не їм м'яса, риби та яєць. Замінюю їх продуктами рослинного походження. Готую котлети з гороху, різних круп та овочів. Не менш поживні, ніж із м'яса, але значно легші для шлунка, — розповідає полтавчанка Юлія Сєвостьянова, 32 роки. Проводить майстер-класи з приготування вегетаріанських страв для дорослих і дітей.
Часто гості просять Юлію приготувати вівсяні котлети. Для них бере склянку вівсянки, 2/3 склянки окропу, сирі картоплину й морквину, пучок кропу, сіль.
— Овочі чищу і натираю на дрібній тертці. Підсмажую на соняшниковій олії 5 хвилин. Вівсяну крупу заливаю окропом і накриваю кришкою на 20–30 хвилин, аби набухло. Тоді додаю у крупу овочі, кріп, сіль. Добре вимішую. Формую котлетки і обсмажую на олії з обох боків до золотавого кольору. Добре смакують із салатом зі свіжої капусти. Замість моркви можна взяти три-чотири шампіньйони. Порізати дрібними кубиками.
Котлети із сиру тофу за смаком нагадують рибні.
— Соєвий сир тофу купую у вегетаріанських крамницях або супермаркетах. Сушені водорості норі — у відділах, де продають продукти для суші, — продовжує Юлія Сєвостьянова. — П'ять варених картоплин і півкіло тофу розминаю виделкою, змішую із п'ятьма нарізаними листами норі. Додаю сіль за смаком і по пів чайної ложки чорного меленого перцю та куркуми. Формую котлети, панірую в борошні. Смажу по 2 хв. з кожного боку. Подаю з томатним або грибним соусом. Для останнього кришу цибулину і 300 грамів білих грибів чи шампіньйонів. Ставлю на вогонь, додаю дві ложки пшеничного борошна. Тушкую 15 хвилин, потім ллю півсклянки сметани і повну — води, підсолюю. Ще 5 хв. кип'ячу і знімаю.
Коли гості на порозі, виручають горохові котлети. Робить їх за півгодини.
— Ними можна добре наїстися. Дуже ситні, білка в них удвічі більше, ніж у м'ясних. Чудова страва для дітей.
На чотири-п'ять порцій бере склянку горохових пластівців, додає чайну ложку спецій до м'яса та півложки "хмелі-сунелі". Заливає склянкою окропу. Велику морквину тре на крупній тертці і підсмажує 5 хв. Додає до пластівців, перемішує. Робить невеликі котлетки, панірує у манці. Смажить на олії.
До столу вегетаріанські котлети подають з морквою по-корейськи та на бутербродах.
Квасолевий паштет заправляють смаженою цибулею
— Для паштету склянку квасолі заливаю холодною водою на ніч, — каже Юлія Сєвостьянова. — Має збільшитися вдвічі. Варю годину. Потім — чавлю у пюре. Порізану цибулину підсмажую на олії і заправляю паштет. Додаю сіль, два роздавлені зубчики часнику. Паштет подаю холодним із чорним хлібом.
Коментарі