неділя, 05 листопада 2023 12:45

Як правильно зберігати цибулю, щоб вона не псувалась до весни: корисні поради

Як правильно зберігати цибулю, щоб вона не псувалась до весни: корисні поради
Щоб цибуля не псувалась взимку, потрібно дотримуватися правил її зберігання. Фото: klopotenko.com

Досвідчені городники знають, що виростити гарний урожай цибулі на своїй ділянці - лише половина справи.

Її ще потрібно довго зберігати. Щоб цибуля не гнила взимку, потрібно дотримуватись певних правил, пише Gazeta.ua.

Насамперед викопані цибулини слід добре просушити. Робити це краще в теплу сонячну погоду. Цибулю потрібно розкласти одним шаром на відкритому повітрі. Періодично її потрібно перевертати. А якщо погода дощова, цибулю сушать у приміщенні, яке добре провітрюється.

Гарний спосіб висушити цибулю - зв'язати її невеликими пучками та підвісити на вулиці або в провітрюваному приміщенні. Після сушіння з кожного боку цибулі слід підрізати коріння та пір'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим восени обробити грядки з часником, щоб був гарний урожай

Перед тим, як закладати цибулю на зберігання, потрібно добре перевірити, щоб не було зіпсованої. Навіть одна така цибулина може зіпсувати весь урожай. Для зберігання вибирають пізні сорти, які достигають у серпні-вересні. Вони зберігаються набагато краще, ніж ранні. Перевагу віддають жовтим цибулинам, адже сорти червоного або білого кольору псуються швидше.

Потрібно також звертати увагу на зовнішній вигляд. Цибулини повинні бути невеликі, тверді, з сухими, гладкими, рівними, лусочками, які добре прилягають одна до одної. Цибулю перед зберіганням потрібно перебрати таким чином, щоб не було пошкоджень, пророслої зелені, коріння та плісняви.

Цибуля добре зберігатиметься у прохолодному сухому й темному місці, що добре провітрюється. Оптимальна температура для зберігання цибулі від +7 до +13°C, вологість - 60-70 %. Краще зберігати цибуля окремо від картоплі чи інших овочів, що виділяють вологу.

Для зберігання цибулі за температурним режимом добре підходять закритий балкон, підвал, льох або неопалюваний гараж. Можна також тримати цибулю у холодильнику - у зоні, де температура підтримується в межах 0 - 1 °C. Але там зазвичай підвищена вологість та погана вентиляція повітря.

Щоб цибуля мала доступ до свіжого повітря, потрібно підібрати правильну тару для її зберігання. Не можна, наприклад, тримати цибулю в поліетиленових пакетах.

Найкраще для цього використовувати капронові панчохи або колготки. Можна тримати цибулю у плетених кошиках, які добре вентилюються, спеціальних сітках, дерев'яних ящиках або картонних коробках з вентиляційними отворами з боків. Є також спеціальні невисокі мішки з тканини, де повітря досягає нижніх шарів цибулин.

Лушпиння від цибулі не обов'язково викидати на сміття. Воно знадобиться, наприклад, на Великдень для фарбування крашанок.

Має цей натуральний продукт і чимало інших застосувань. Про деякі способи використати цибулеве лушпиння пише Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно зберігати цибулю, щоб вона не псувалась до весни: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути