понеділок, 30 березня 2020 07:56

Броколі запікають під молочним соусом

Автор: gastronom.ru
  Гратен з броколі й цвітної капусти — це страва французької кухні. При запіканні овочі набувають солодкуватого смаку. Страву подають як основ­ну страву або як доповнення до м’яса
Гратен з броколі й цвітної капусти — це страва французької кухні. При запіканні овочі набувають солодкуватого смаку. Страву подають як основ­ну страву або як доповнення до м’яса

— Люблю готувати гратен, бо має безліч варіантів начинки. Це запіканка з рум'яною скоринкою і ніжною серединкою. Її можна робити з картоплею, макаронами чи овочами, — розповідає 40-річна Аліна Ковальова з Києва.

— Для приготування гратена розбираю на суцвіття 800 гра­­­­­­­­мів броколі та пів кілограма цвітної капусти. Викладаю у каструлю, заливаю підсоленою водою і доводжу до кипіння. Тримаю на вогні одну хвилину. Зливаю воду й охолоджую овочі.

Дві столові ложки кукурудзяного борошна змішую з невеликою кількістю молока до утворення густої пасти. Три зелені цибулини подрібнюю, викладаю на сковороду, додаю пів літра нежирного молока. Доводжу до кипіння. Половину переливаю до кукурудзяного борошна. Перемішую і повертаю суміш у сковороду. Тримаю соус на невеликому вогні, помішую, щоб не було грудок. За кілька хвилин знімаю, додаю чашку подрібненого сиру чедер, збите яйце і пів стакана панірувальних сухарів.

Вливаю соус до відварених овочів. Перемішую. Перекладаю у форму для запікання. Посипаю чотирма столовими ложками панірувальних сухарів і жменею подрібнених горіхів. Запікаю 20 хвилин. Важливо витримати температурний режим, щоб серединка пропеклася, а скоринка підрум'янилася. Гратен спочатку готую при середній температурі, накриваю фольгою. Далі покриття знімаю і збільшую до 180 градусів. У кінці на кілька хвилин виставляю функцію "гриль". Так утворюється апетитна скоринка.

Іноді готую гратен із макаронів. Літр молока виливаю у каструлю і доводжу до кипіння. У сковороді розтоплюю 100 гра­­­­мів вершкового масла. Зменшую вогонь і додаю 100 грамів борошна. Помішую, поки воно не стане коричневого кольору. Далі потроху додаю молоко, стараюся уникнути утворення грудочок. Всипаю дрібку меленого мускатного горіха і тримаю соус на маленькому вогні від 6 до 10 хвилин. Чим довше тримати, тим густішим буде соус.

Відварюю 400 грамів макаронів до напівтвердого стану. 200 грамів салямі або шинки і стільки ж моцарели нарізаю невеликими шматочками. Макарони відкидаю на друшляк, додаю моцарелу і салямі, перемішую. Вже у формі для випікання заливаю соусом. Ставлю у гарячу духовку на 15–20 хвилин. Страву також можна запекти у мікрохвильовці при режимі "мікрохвилі + гриль".

Трохи довше готувати картопляний гратен — 40 хвилин. Чищу шість картоплин середнього розміру. Нарізаю скибочками. Цибулину подрібнюю. На сковороді розтоплюю три столові ложки вершкового масла, додаю стільки ж борошна. Дрібку солі й перцю. Потроху вливаю 400 мілілітрів молока, помішую. Доводжу до кипіння і тушкую 2 хвилини. Всипаю чашку тертого сиру. Додаю цибулю і картоплю. У змащеній маслом формі запікаю підготовлену суміш. Картопляний гратен можна подавати окремою стравою або як доповнення до м'ясних страв.

Зараз ви читаєте новину «Броколі запікають під молочним соусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути