— Люблю готувати гратен, бо має безліч варіантів начинки. Це запіканка з рум'яною скоринкою і ніжною серединкою. Її можна робити з картоплею, макаронами чи овочами, — розповідає 40-річна Аліна Ковальова з Києва.
— Для приготування гратена розбираю на суцвіття 800 грамів броколі та пів кілограма цвітної капусти. Викладаю у каструлю, заливаю підсоленою водою і доводжу до кипіння. Тримаю на вогні одну хвилину. Зливаю воду й охолоджую овочі.
Дві столові ложки кукурудзяного борошна змішую з невеликою кількістю молока до утворення густої пасти. Три зелені цибулини подрібнюю, викладаю на сковороду, додаю пів літра нежирного молока. Доводжу до кипіння. Половину переливаю до кукурудзяного борошна. Перемішую і повертаю суміш у сковороду. Тримаю соус на невеликому вогні, помішую, щоб не було грудок. За кілька хвилин знімаю, додаю чашку подрібненого сиру чедер, збите яйце і пів стакана панірувальних сухарів.
Вливаю соус до відварених овочів. Перемішую. Перекладаю у форму для запікання. Посипаю чотирма столовими ложками панірувальних сухарів і жменею подрібнених горіхів. Запікаю 20 хвилин. Важливо витримати температурний режим, щоб серединка пропеклася, а скоринка підрум'янилася. Гратен спочатку готую при середній температурі, накриваю фольгою. Далі покриття знімаю і збільшую до 180 градусів. У кінці на кілька хвилин виставляю функцію "гриль". Так утворюється апетитна скоринка.
Іноді готую гратен із макаронів. Літр молока виливаю у каструлю і доводжу до кипіння. У сковороді розтоплюю 100 грамів вершкового масла. Зменшую вогонь і додаю 100 грамів борошна. Помішую, поки воно не стане коричневого кольору. Далі потроху додаю молоко, стараюся уникнути утворення грудочок. Всипаю дрібку меленого мускатного горіха і тримаю соус на маленькому вогні від 6 до 10 хвилин. Чим довше тримати, тим густішим буде соус.
Відварюю 400 грамів макаронів до напівтвердого стану. 200 грамів салямі або шинки і стільки ж моцарели нарізаю невеликими шматочками. Макарони відкидаю на друшляк, додаю моцарелу і салямі, перемішую. Вже у формі для випікання заливаю соусом. Ставлю у гарячу духовку на 15–20 хвилин. Страву також можна запекти у мікрохвильовці при режимі "мікрохвилі + гриль".
Трохи довше готувати картопляний гратен — 40 хвилин. Чищу шість картоплин середнього розміру. Нарізаю скибочками. Цибулину подрібнюю. На сковороді розтоплюю три столові ложки вершкового масла, додаю стільки ж борошна. Дрібку солі й перцю. Потроху вливаю 400 мілілітрів молока, помішую. Доводжу до кипіння і тушкую 2 хвилини. Всипаю чашку тертого сиру. Додаю цибулю і картоплю. У змащеній маслом формі запікаю підготовлену суміш. Картопляний гратен можна подавати окремою стравою або як доповнення до м'ясних страв.
Коментарі