48-річний кандидат технічних наук Володимир Кожухар із Полтави ціле літо п"є напої з березового соку. Готує їх навесні. Під селищем Опішня на Полтавщині має дачу. За городом — березовий гай.
— Цього літа ми з дружиною зібрали тонну соку. Минулого — дві. Свіжий сік п"ємо. Він очищає організм від шкідливих речовин. Його навіть коровам дають, щоб підвищувалися надої, — каже Володимир Кожухар. — Варимо з соку борщі й чаї. А решту консервуємо, робимо квас, фруктовий оцет і вино.
Квас готують зі свіжого чи консервованого соку. Два тижні перед тим він бродить.
— Коли настоїться, стає мутнуватим. Тому я проціджую його через марлю, щоб прибрати осад, — веде далі чоловік. Для 1,5 л квасу бере 300–400 г процідженого соку, вливає у каструлю й підігріває. Всипає 2 ч. ложки цукру і 4 ч. ложки сиропу зі смородинового варення. Усе перемішує.
— Можна брати варення з будь-яких ягід. Зі смородини смачно і корисно. Пробували з малиновим, не так смакує — засолодке, — додає дружина Валентина, 46 років.
Жінка знімає напій із плити, проціджує крізь марлю і вливає в банку. Дає скуштувати. Він кисло-солодкий, нагадує хлібний квас.
— Це не квас, — заперечує Кожухар. — Для квасу в сік дріжджів додають, щоб краще перебродив і загазувався. А цей напій роблю за десять хвилин. Він добре втамовує спрагу влітку, в холодному льосі може зберігатися до осені.
Квас можна настоювати на хвої. Для 10 л напою Кожухарі беруть 250 г свіжих голок хвої, миють їх і подрібнюють. 2 л соку підігрівають до кипіння і заливають ним 50 г хвої. Додають 600 г цукру і 15 г лимонної кислоти. Настоюють 5–7 год. Тоді беруть решту соку, підігрівають так само і змішують із настоєм. Варять, помішуючи, 5 хв. Після цього ставлять у холодне місце. Квас буде готовий за два дні.
Коментарі