четвер, 20 грудня 2018 19:10

Сказали, чим важлива сертифікація вчителів

Сказали, чим важлива сертифікація вчителів
Право на проходження сертифікації матимуть вчителі, які працюють не менше трьох років. Фото: Волинська правда

Вчителі початкових класів пройдуть сертифікацію у 2019 році. Це новий метод для оцінювання знань освітян. Визначатимуть кваліфікаційний рівень вчителя.

"Мета цього нововведення благородна. Простимулювати кращих вчителів, які в умовах бюрократичної традиційної процедури атестації, лишаються на узбіччі", - каже Gazeta.ua керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Віктор Громовий.

Право на проходження сертифікації матимуть педагогічні працівники, які працюють не менше трьох років у закладах освіти і забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти або здійснюють викладацьку діяльність і мають педагогічне навантаження.

Щоб здати сертифікацію, вчитель має виконати три обов'язкові умови. Перша - скласти тести зовнішнього незалежного оцінювання. Друге - створити електронне портфоліо. Зняти відеоурок чи фрагменти уроків на 15-30 хв. Третє - продемонструвати свої здобутки експертам.

У разі успішного проходження сертифікації, вчитель щомісячно отримуватиме до зарплати надбавку 20 відсотків від окладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ввели штрафи за цькування в школі

- Окрім цієї надбавки можуть бути інші стимули. Вони пов'язані із можливістю вільної творчої самореалізації чи стимулювання вільним часом, але в проекті наказу їх поки що не окреслено. Тому важко сказати, яку користь принесе цей проект. Документ, який запропонували не дає підстав для оптимізму. Навіть Громадська рада при Міністерстві освіти і науки України рекомендувала зняти з розгляду і суттєво доопрацювати проект наказу МОН "Про затвердження Положення про сертифікацію педагогічних працівників", бо він не відповідає духу та філософії Закону "Про освіту", - додає керівник Центру

Частину тестування в рамках сертифікації здійснюватиме Український центр оцінювання якості освіти, але це тестування не буде ЗНО у його класичному розумінні. Поки невідомо чого саме стосуватиметься це тестування - предметної чи педагогічної області.

"Треба нові методи. Партнерство, речі, пов'язані з новою дидактикою, треба передавати компетентності, а не просто знання. На фоні цього люди підзабули про знання тієї ж фізики, хімії, біології у вчителів. Це нові, сучасні знання, чи це знання десятирічної давності, записані в радянських підручниках, які вже давно не відповідають світовим сучасним відкриттям", - говорить директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

До так званого ЗНО для вчителів є питання.

"Держава, яка хоче перевіряти вчителя, має чітко повідомити, що саме і в якому обсязі перевірятимуть, яким буде формат тестів. Дати можливість пройти пробне тестування. Поки нічого незрозуміло, як і що проходитиме. Ці відеоуроки можуть перетворитися на постановки. Це виливатиметься у репетиції, наймання професійних відеооператорів. Але жоден урок не проходить так, як планує вчитель спочатку. Завжди щось треба змінювати по ходу, реагувати на дітей", - розповідає Сергій Горбачов, директор столичної школи №148 імені Івана Багряного.

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)". За рішення проголосували 228 народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Сказали, чим важлива сертифікація вчителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі