пʼятниця, 16 березня 2018 10:45

Віктор Гюго написав перший історичний роман

16 березня 1831 року вийшов "Собор Паризької Богоматері" Віктора Гюго - перший історичний роман у французькій літературі.

Дія книги відбувається в XV ст. Глухий горбун Квазімодо служить дзвонарем у готичному Cоборі Паризької Богоматері. Закохується у циганку Есмеральду. Пристрастю до красуні палає і настоятель головного храму французької столиці Клод Фролло. Вона ж любить капітана королівських стрільців Феба. Есмеральду оголошують відьмою і засуджують до смерті.

Автор: https://u.livelib.ru
  Собор Паризької Богоматері будувався з 1163 по 1345 роки
Собор Паризької Богоматері будувався з 1163 по 1345 роки

Ідея написання історичного роману 21-річному Віктору Гюго прийшла під враженням від книги "Квентін Дорвард" шотландця Вальтера Скотта. Її історія розгорталась у середньовічній Франції.
"Після мальовничого, але прозаїчного твору Вальтера Скотта залишається ще створити роман у іншому жанрі, витонченіший і більш завершений. Це має бути одночасно і роман, і драма, і епопея. Звичайно, піднесений, поетичний, правдивий ", - писав Віктор Гюго у журналі "Французька муза".

Три роки письменник займався дослідженнями. Вивчав документи про середньовічний Париж. Відвідував будівлі, які збереглися з того часу. Зокрема — Собор Нотр-Дам на острові Сіте посеред Сенни. Познайомився з першим вікарієм храму — аббатом Ежге. Священик писав містичні твори. Його визнали єретиком. Стає прототипом Клода Фролло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Візантійська принцеса опиралася шлюбу з Володимиром Великим

Автор: https://fr.wikipedia.org
  Перша сторінка рукопису романа "Собор Паризької Богоматері"
Перша сторінка рукопису романа "Собор Паризької Богоматері"

В листопаді 1828 року Віктор Гюго підписав договір з видавцем . Передав йому на один рік право публікації роману. Винагородою стали — 4 тис. франків - теперішні $45,7 тис.

Протягом цілого року видавець намагався примусити Гюго працювати. Погрожував штрафом. Письменник створює лише короткі п'єси.

Коли Віктор написав 6 сторінок майбутнього роману в Парижі почалася революція. Вуличні бої відбувалися під вікнами письменника.
Гюго переїхав до тестя в інший район міста. Дорогою загубив чернетки роману.

Довелося просити у видавця останню відстрочку. "Віктор купив собі пляшку чорнил і неймовірно величезний сірий вовняний плед, який вкривав його з ніг до голови, прибрав в шафу свій верхній одяг, щоб не піддатися спокусі вийти надвір, і замкнувся зі своїм романом, як у в'язниці", - згадувала дружина літератора Адель.

За місяць після виходу "Собор Паризької Богоматері" роман надрукували вшестеро більшим накладом.

1998 року в Парижі відбулась прем'єра французько-канадського мюзиклу "Нотр-Дам де Парі" за романом Віктора Гюго. Потрапив у Книгу рекордів Гіннеса, як найпопулярніша музична вистава у світі. На грудень 2017-го мюзикл на 8 мовах світу подивилися понад 11 млн глядачів.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Гюго написав перший історичний роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі