неділя, 10 березня 2024 09:10

Гімн країни спочатку виконували на гітарі

Гімн країни спочатку виконували на гітарі
Автор тексту та автор музики за життя так і не познайомилися. Фото: http://mnk.org.ua

10 березня в Україні відзначається День Державного гімну, святкування якого затвердив Кабінет Міністрів України на засіданні 7 грудня 2021 року.

Державний гімн України – один з головних державних символів України поряд із прапором і гербом.

Дата святкування обрана не випадково. У готелі "Під провидінням" у Перемишлі 10 березня 1865-го вперше виконали гімн "Ще не вмерла Україна". Там відзначали четверті роковини смерті Тараса Шевченка.

Автор вірша слів Павло Чубинський написав їх 1862 року. Вірш почав своє нелегальне існування в межах царської Росії як патріотично-політичний твір і як пісня. Наступного року вірш з'явився у львівському журналі "Мета".

Там його і прочитав отець Михайло Вербицький, композитор та священник із Галичини. Гадав, що це вірш Шевченка. Він сподобався, за тиждень отець Вербицький написав музику до всіх віршів, опублікованих у журналі. Спершу для гітари, а потім для хорового співу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фактів про державний гімн

Згодом з'ясувалося, що вірш належить не Шевченкові, а молодому етнографові Павлові Чубинському з Борисполя під Києвом. Автор тексту та автор музики за життя так і не познайомилися. Та пісня на музику Вербицького пішла поміж люди.

Уперше як державний гімн її виконали 22 січня 1918 року – під час проголошення четвертого Універсалу Української Народної Республіки в Києві.

Президією Верховної Ради України 15 січня 1992 року було затверджено музичну редакцію Державного гімну України ("Ще не вмерла Україна"), автором якої є Михайло Вербицький.

А текст гімну затверджено Законом України "Про Державний Гімн України" 6 березня 2003 року.

Зараз ви читаєте новину «Гімн країни спочатку виконували на гітарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути