Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2018 14:08

Візантійська принцеса опиралася шлюбу з Володимиром Великим

Візантійська принцеса опиралася шлюбу з Володимиром Великим
Анна візантійська стала дружиною Володимира Великого. Фото: "24СМИ"

13 березня 963 року у Константинопольському палаці у Візантії народилась принцеса Анна.

987-го почалися переговори про її шлюб з князем Русі Володимиром.

Візантійський імператор Василь II опинився у вкрай скрутному становищі після поразки у бою з болгарами у серпні 986 року і звернувся за допомогою до руського князя Володимира. Той пообіцяв допомогти, але зажадав руки Анни. Шлюб доньки імператора із язичником вважався неприпустимим, тож Василь дав згоду за умови хрещення Володимира. Князь охрестився, але укладення шлюбу затримали майже на 2 роки. За цей час Володимир надав допомогу Василю, потім розпочав військові дії в Криму проти візантійського міста Херсонеса. Лише після падіння міста переговори між Василем і Володимиром відновили. Анна всіляко опиралася шлюбу, про що повідомляють руські та східні джерела, проте їй довелося підкоритися волі брата. Разом зі священиками і наближеними вона вирушила в Херсонес, де й одружилася з Володимиром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 українських жінок, які вразили світ

Анна стала єдиною візантійською царицею, про перебування якої в Криму достеменно відомо. Це дозволяє ототожнити її з дружиною князя Володимира.

Згідно з "Повісті временних літ", а також "Житієм князя Володимира", саме Анна остаточно переконала Володимира прийняти християнство. Незабаром після її прибуття в Херсонес князь захворів - його зір значно погіршився - і хрестився лише після того, як Анна пообіцяла йому зцілення. Джерела свідчать, що Анна побудувала багато церков на своїй новій батьківщині.

Дочками Анни, мабуть, були Марія-Добронеги, що стала згодом дружиною польського князя Казимира I Відновителя, а також, можливо, Феофана, дружина новгородського посадника Остромира.

"Повість временних літ" повідомляє про смерть Анни у 1011-1012 роках.

20 лютого 1054-го у Вишгороді, сучасна Київська область, помер великий князь київський Ярослав Мудрий. На момент смерті йому було 76 років. Київський престол наслідував його син Ізяслав Ярославич.

Зараз ви читаєте новину «Візантійська принцеса опиралася шлюбу з Володимиром Великим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути