пʼятниця, 28 вересня 2012 09:30

"Це данина Норштейну" - Їжачок y тумані з'явиться на харківській сцені

Автор: Фото: puppet.kharkov.ua
  Другий заголовоквистави "Казка про щастя, або сни засніженого дитинства"
Другий заголовоквистави "Казка про щастя, або сни засніженого дитинства"

Харківський державний академічний театр ляльок ім. В. Афанасьєва до нового сезону підготував новинку - виставу "Їжачок з туману". Однак поки що глядачі не можуть її побачити через ремонт приміщення театру. Передпрем'єрний показ, запланований на вчора, 27 вересня, скасували.

Про роботу та ідеї майбутньої вистави для Gazeta.ua розповідає завідувач літературно-драматургічної частини театру Олександр Стогній.

Наскільки традиційним для вашого театру є новий "Їжачок з туману"?

Для нас ця робота дуже цікава, тому що це експеримент. Раніше у своїх постановках ми не використовували відеопроекторів. Це перша робота в нашому театрі, яка поєднує анімацію і сценічний простір, на якому безпосередньо відбувається дія. Насправді, хвилююче, тому що хочеться побачити що з цього вийде.

Чому спектакль слабо анонсований?

Ми кидали анонси підготовки. Адже вже цілий рік ми фактично знаходимося в ремонті. Зараз він практично закінчений. Ось зараз ми вагаємося, вірніше держава вагається і ніяк не може вирішити відкривати нас чи ні. Ця прем'єра була готова вже досить давно, ще до літа. Але ми нарешті повернулися в свою залу. Для нас це дійсно дуже велика подія і реальний прорив. Ми вирішили відкритися прем'єрою. Але, на жаль офіційного відкриття поки не буде. Як не буде і самої прем'єри, поки не будуть завершені всі роботи з глядацькою залою. Ми сподіваємося, що вже найближчим часом, нарешті, вийдемо до глядачів і отримаємо можливість грати на своїй сцені, тому що грати на орендованих майданчиках - це страхітливе явище для будь-якого театру.

Це вплинуло на роботу трупи?

У процесі підготовки вистави, з одного боку були погані умови - відсутність своєї сцени, а з іншого - ніхто не дихав у спину і можна було спокійно створювати свою роботу.

Мультфільм "Їжачок у тумані" складно назвати дитячим. На яку аудиторію розрахована ваша вистава?

Сама по собі постановка дуже дитяча і тепла. З одного боку, вона дуже доросла, тому що мова-то йде, про дитинство, яке минуло. Але з іншого - вона орієнтована на дітей і розповідає про речі, які по-справжньому можна зрозуміти тільки в дитячому віці. Що таке диво? Це коли ти озираєшся навколо і починаєш бачити чудеса у всьому. Адже для дитини чудеса - це, наприклад, пружинка, яка прогинається під стільцем. Чудом є те те, що сонце світить і лоскоче очі або ніс. Ось ця дитячість сприйняття дуже добре зрозуміла і подана нашим головним режисером Оксаною Дмитрієвою.

Чи перегукуються вистава і однойменний мультик? Адже герої збереглися.

Практично ніяк не перегукуються з дуже простої причини. Ясна річ, що повз сюжету казки про туман не можливо було пройти. Плюс до всього, це ще й чудовий твір Норштейна. Але, ми дуже довго сперечалися з приводу назви з режисером, - це не парафраз до мультику, а данина Норштейну і його мультиплікації. Наше покоління фактично виросло на цьому мультику. Сприйняття міри - що таке добре і що таке погано, що таке красиво, входилоу нас разом з цією анімацією. Ось тому, а не тільки черезвпізнаваністьі, ми вирішили "пограти" з назвою

Що стосується сюжетного ходу, то він набагато ширший. Там кілька казок, а не одна, і вони всі пов'язані одна з одною. Все це зливається в єдиний цикл, який охоплює рік. Це спроба осмислення що таке рік життя. Тут вже вихід на філософське осмислення життя.

Зараз ви читаєте новину «"Це данина Норштейну" - Їжачок y тумані з'явиться на харківській сцені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі