середа, 31 жовтня 2007 16:13

Юрій Андрухович заважає Олександрові Ірванцю отримати нагороду

46-річний український письменник Олександр Ірванець потрапив до фіналу літературного конкурсу "Ангелус" із романом "Рівне/Ровно". В польському місті Вроцлав обирають найкращі прозові твори письменників Центральної Європи.

— Про те, що пройшов до фіналу, я дізнався з Інтернету, — розповідає "ГПУ" Ірванець. — Я впевнений, що нагорода мені не дістанеться, бо минулого року лауреатом став український письменник Юрій Андрухович за роман "12 обручів". Поляки ніколи не дадуть українцям премію двічі поспіль. Їм треба нагородити автора з іншої країни.

Журі конкурсу очолює російська поетеса Наталія Горбанєвська. На "Ангелусі" представили 60 прозових творів. До фіналу потрапили лише сім.

Книга Олександра Ірванця "Рівне/Ровно" вийшла 2000-го. У ній  розповідається про місто, в якому поставили стіну, розділивши його на два сектори — радянський і західний. Головний герой Шлойма Ецірван потрапляє до радянського світу.

Якщо отримаю премію, роздам борги

— Я виріс у Рівному, — говорить письменник. — Але стіна була не там, хоч я й дав книжці назву цього міста. Кожне українське село та місто ділиться на такі сектори. І кожен українець вагається між власним Сходом і Заходом.

За умовами конкурсу всі твори мають бути перекладені та надруковані польською мовою протягом року. Книгу Олександра Ірванця перекладала працівниця польського посольства в Україні Наталія Брижко-Запур.

1 грудня у Вроцлаві оголосять переможця "Ангелуса". Він отримає статуетку ангела та чек на 150 тис. злотих ($60 тис.).

— На закриття конкурсу поїду з дружиною Оксаною, — каже Ірванець. — Якщо все-таки отримаю премію, роздам борги. Я ніколи не шкодую грошей на себе. Тому завжди доводиться просити їх в інших.

Нині Олександр Ірванець перекладає дитячу книжку з російської мови та п"єсу — з польської. Назви творів не каже, доки переклади не готові.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Андрухович заважає Олександрові Ірванцю отримати нагороду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути