середа, 19 грудня 2018 11:52

Окрім Кличків, Чорнобиля і Шевченка, за кордоном ще знають про київський модернізм

Архітектори вимагають зберегти унікальний концертний зал "літаючої тарілки"

"Крихкий бетон київського модернізму" мала назву публічна дискусія архітекторів про стан будівель радянської епохи. На афіші заходу розмістили фото "літаючої тарілки". Це неформальна назва будівлі Українського інституту науково-технічної експертизи й інформації. Розташована в Києві біля станції метро Либідська. Впритул триває будівництво другої черги торговельного комплексу "Ocean mall".

– Пам'ятки київського модернізму зараз – це туші мертвих китів, яких викинуло на берег, – каже архітектор Антон Целовальник, 38 років.

– На експериментальні споруди часто урізали фінансування, будували швидко і неякісно. Їх називають символами радянської епохи. Водночас це пам'ятники сучасності – того, як ми поводимося зі спадком. "Тарілка" сьогодні – це інвалід, що потребує допомоги.

  Будівлю інституту науково-технічної експертизи й інформації звели 1978-го. Кияни називають її ”літаюча тарілка”. Впритул триває будівництво торговельно-розважального комплексу. – Треба вирішити, що робити з пам’ятками київського модернізму: залишити напризволяще чи спробувати врятувати, – каже архітектор Антон Целовальник
Будівлю інституту науково-технічної експертизи й інформації звели 1978-го. Кияни називають її ”літаюча тарілка”. Впритул триває будівництво торговельно-розважального комплексу. – Треба вирішити, що робити з пам’ятками київського модернізму: залишити напризволяще чи спробувати врятувати, – каже архітектор Антон Целовальник

Геніальність її автора Флоріана Юр'єва у тому, що він архітектор і музикознавець, і кольорознавець, і скрипковий майстер, узагалі всьогознавець. Із якого боку не подивишся, будівля сприймається по-різному. У ній поєднав три об'єми: вертикальний, горизонтальний і власне "тарілку". У 1970-ті була візитівкою Києва. І зараз іноземні архітектори приїздять побачити її. Окрім Кличків, Чорнобиля і Шевченка, за кордоном ще знають про київський модернізм.

За задумом автора, сфера "тарілки" захищала тролейбусну зупинку від негоди і палючого сонця. Зараз вона накриває кіоски з цигарками і припарковані машини. Фасад вертикальної частини будівлі час від часу закривала велетенська реклама. Так підзаробляє адміністрація Інституту інформації й ховають дірки на фасаді. Споруда руйнується, бо під землею тече річка Либідь. Через це конструкцію будівлі робили полегшеною, поставили алюмінієві вікна. З часом гумові вкладки прогнили, алюміній потріскав.

Всередині "тарілки" – зал із унікальною акустикою. Звук однаково ідеально чути, у якій би точці ви не стояли. Був там нещодавно – побачив активні ремонтні роботи. Є побоювання, що після них вигляд "тарілки" суперечитиме ідеї модернізму – єдності й гармонії зовнішнього і внутрішнього будівлі. Єдиним правильним рішенням було б зберегти унікальний акустичний концертний зал на 518 місць. У Києві не так багато якісних концертних майданчиків.

Зараз ви читаєте новину «Окрім Кличків, Чорнобиля і Шевченка, за кордоном ще знають про київський модернізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути