четвер, 23 лютого 2017 18:37

Чому Кучинський мав право вибити шибку в ратуші

Режисер серйозно хворий, і йому потрібна допомога

Доводилося читати про Володимира Кучинського, що нібито він, на відміну від багатьох інших наших митців, ніколи нічого не просив у влади. Це не зовсім так. Принаймні одного разу, літ 15 тому, він таки апелював до влади. Але вчинив це своєрідним способом. Щоб привернути увагу чиновників до фінансових проблем свого театру, Кучинський узяв цеглину й вибив шибку львівської ратуші – якраз у тому вікні, за яким ховався відділ гуманітарних проблем цього славного міста. Вчинивши цю по-школярськи наївну акцію, Кучинський не втік, а здався в руки правоохоронних органів і пояснив їм свою позицію. Йому тоді за це нічого не було – ні хорошого, ні поганого. Вирішили не ганьбитися перед Європою, бо Кучинський – то таки Кучинський.

Мені запам'яталася тодішня приватна бесіда з чиновником, чиє вікно постраждало від демаршу Кучинського. Мов на гріх, той чиновник теж був свого часу революціонером і також посягав на вікна владних кабінетів – ще радянських. Отож він не був ретроград або черствий бюрократ, нездатний зрозуміти чистого душевного пориву. Але в нашій державі, якщо ти відповідаєш за "блок гуманітарних питань", то мусиш дбати передусім про медицину, освіту й цілу армію пенсіонерів, а про театр тобі просто нема коли думати. І так воно не лише у львівській ратуші, а й у владних будівлях всеукраїнського масштабу.

  Засновник і художній керівник Львівського театру ім. Леся Курбаса 58-річний Володимир Кучинський страждає на гострий лейкоз. Діагноз поставили минулої осені. Він лікується в Ізраїлі. Пройшов три курси терапії. Для закріплення результату залишилося ще два курси. На них потрібно зібрати  тис. – близько 1,36 млн грн.  Для охочих підтримати Володимира Кучинського: Реквізити банку для переказу коштів: Приватбанк 4149 4996 4305 6417 Онещак Олег Анатолійович (картка для соціальних виплат на лікування Кучинського Володимира Степановича)  Валютний рахунок: ONESCHAK OLEH Ukraine, area Lvivska, city Lviv, street Tarnavskoho, 118, #59 IBAN: UA583052990004149499644444349 Account: 4149499644444349 Bank of Beneficiary: PRIVATBANK SWIFT CODE: PBANUA2X Intermediary Bank: JP MORGAN CHASE BANK SWIFT CODE: CHASUS33 Correspondent Account: 0011000080 Bank Information for Contributions in $USD to Volodymyr Kuchynsky's Medical Treatment
Засновник і художній керівник Львівського театру ім. Леся Курбаса 58-річний Володимир Кучинський страждає на гострий лейкоз. Діагноз поставили минулої осені. Він лікується в Ізраїлі. Пройшов три курси терапії. Для закріплення результату залишилося ще два курси. На них потрібно зібрати тис. – близько 1,36 млн грн. Для охочих підтримати Володимира Кучинського: Реквізити банку для переказу коштів: Приватбанк 4149 4996 4305 6417 Онещак Олег Анатолійович (картка для соціальних виплат на лікування Кучинського Володимира Степановича) Валютний рахунок: ONESCHAK OLEH Ukraine, area Lvivska, city Lviv, street Tarnavskoho, 118, #59 IBAN: UA583052990004149499644444349 Account: 4149499644444349 Bank of Beneficiary: PRIVATBANK SWIFT CODE: PBANUA2X Intermediary Bank: JP MORGAN CHASE BANK SWIFT CODE: CHASUS33 Correspondent Account: 0011000080 Bank Information for Contributions in $USD to Volodymyr Kuchynsky's Medical Treatment

Так ось, той чиновник звернувся до мене з такими словами: "У нас у театрах є немало талановитих людей, правильно? Тож поясни мені неофіційно: чому саме оцей Кучинський мав право пошкодити мою шибку, і навіть не мою, а державну?"

Між іншим, той чиновник мало ходив по театрах і мав на те серйозну причину – він був вразливий і боявся ненароком заплакати на людях, коли б артисти раптом чимось його розчулили.

Отож довелося шукати аргументів, які переконали б його не як глядача, а як чиновника – "чому Кучинський мав право". І нам довелося говорити про речі, може, трохи банальні. Дивись, казав я чиновнику, як зазвичай чинять усі наші нинішні реформатори театру. Вони приходять до тебе й кажуть: "Ви мені дайте який-небудь архаїчний театр, я вижену звідти всіх ретроградів і створю там щось таке, що всі ахнуть!" А як вчинив Кучинський? Він якраз працював у архаїчному театрі. Але нічого не брався ламати і нікого не виганяв – просто покинув той театр і створив окремо, на порожньому місці, свій, відомий у Європі. Він, звісно, не єдиний, хто так робив, бо тоді, наприкінці 1980-х, це здавалось легко. Але ті роки змінилися зовсім не ейфоричними дев'яностими – і Кучинський виявився серед тих небагатьох, чиї новаторські театри зуміли вижити. І ще одне: він – один із блискучої плеяди українських учнів знаменитого московського театрального гуру Анатолія Васильєва. Тих українських "васильєвців" є п'ять чи шість, і навіть ти знаєш їхні імена, хоч і не бачив їхніх вистав: Жолдак, Гладій, весь світ їх знає! Але вся та славна когорта шукає легшого хліба деінде, а в Україні залишився тільки один – і це Кучинський.

Отакою була наша розмова. Вона, здавалося, не завершилася нічим. Потім той чиновник перестав бути чиновником і, можливо, для нього це перестало бути актуальне. Але саме він був перший, хто повідомив, що Володя Кучинський серйозно хворий і йому потрібна допомога.

Зараз ви читаєте новину «Чому Кучинський мав право вибити шибку в ратуші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути